Un deputat ACUM a examinat zece pagini de argumentare a deciziei CC privind sistemul electoral mixt. Ce a constatat

PE SCURT

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco susține că Curtea Constituțională (CC) este „garantul menținerii oligarhiei la putere, în loc să fie garantul supremației Constituţiei”.

„Este unica concluzie la care ajungi dacă citești argumentarea CC pe decizia luată în cazul sistemului electoral mixt”, afirmă deputatul. Potrivit lui, în cele 10 pagini de argumentare, CC nu explică deloc de ce a deviat de la jurisprudența sa constantă și a decis să se implice în reglementarea procesului electoral.

PE LUNG

Sergiu Litvinenco a precizat într-o postare pe Facebook că în peste 12 hotărâri și decizii CC a zis că astfel de chestiuni țin de competența exclusivă a Parlamentului.

„În plus, nu spune niciun cuvânt de ce în 2013 era constituțională abrogarea sistemului electoral mixt la o lună de la aprobarea acestuia, iar în 2019 acest lucru este deja neconstituțional. Și cireașa de pe tort – CC citează din avizul Comisiei de la Veneția la proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, aviz al cărui principală recomandare era de a nu aproba sistemul electoral mixt”, a menționat deputatul.

Acesta a atenționat și asupra vitezei de examinare a sesizării celor trei deputați independenți – pe 19 aprilie se depune sesizarea, în aceeași zi aceasta este declarată admisibilă, iar peste o săptămână este deja pronunțată hotărârea. „Nici chiar deputații PD nu se bucură de asemenea privilegii”, a comentat el.

Potrivit lui, concluzia este simplă – „CC este una din instituțiile capturate ale statului care acționează exclusiv în interesul lui Plahotniuc”.

Reamintim că pe 26 aprilie Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă.

Noul sistem însă nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri. Astfel, alegerile anticipate pot avea loc doar în baza unui sistem electoral mixt.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.