Un bărbat din Chișinău, condamnat la o amendă de 30 mii lei pentru că a spart conturile de e-mail ale fostului partener de afaceri

PE SCURT

Un chişinăuian, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnat la o amendă de 30 de mii de lei, după ce a spart conturile de e-mail ale fostului partener de afaceri.

Chiar dacă nu şi-a recunoscut vina, procurorii au demonstrat prin probe că, în vara anului 2015, inculpatul a spart conturile de e-mail ale fostului său partener de afaceri, cu care se afla într-un litigiu civil, accesând, în mod ilegal, informaţiile confidenţiale ale acestuia.

PE LUNG

Potrivit procurorilor, inculpatul a șters peste 1600 de scrisori şi documente relevante pentru litigiul în care cei doi erau antrenaţi, iar pentru a-i restricţiona fostului coleg accesul la propria poştă, individul i-a modificat şi parolele de acces la conturile sale de e-mail.

Pe lângă amenda penală la care a fost condamnat, inculpatul urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral de 10 mii de lei, iar iPhone-ul utilizat la comiterea crimelor i-a fost confiscat în beneficiul statului. Sentinţa este cu drept de atac.

Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, dinamica cazurilor de violare a dreptului la secretul corespondenţei este în continuă creştere în republică. Astfel, din totalul celor 116 de cauze penale îniţiate anul 2018 pentru comiterea infracţiunilor cibernetice 37 de cazuri vizează violarea dreptului la secretul corespondenţei.

Sporirea numărului de cazuri de violare a secretului corespondenţei, este, în opinia procurorilor, cauzată de progresul tehnologiilor informaționale, când majoritatea corespondenței are loc prin intermediul datelor informatice: corespondența electronică, comunicările prin forumuri, rețelelor de socializare, a unor produse program special adaptate, cu utilizarea sistemelor informatice și de telecomunicații care rulează anumite produse de program (software).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.