Un avocat parlamentar solicita implicarea omologului sau rus in eliberarea detinutilor politici

Avocatul parlamentar moldovean Iurie Perevoznic solicita implicarea omologului sau rus, Vladimir Lukin, imputernicit pentru drepturile omului din Federatia Rusa, in eliberarea celor doi detinuti politici de la Tiraspol, Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc.

Potrivit unui comunicat al Centrului pentru Drepturile Omului din R.Moldova, avocatul parlamentar s-a referit la Hotarirea Ilascu si altii contra Republicii Moldova si Federatiei Ruse din 8 iulie 2004, in care Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a constatat jurisdictia Republicii Moldova si controlul Federatiei Ruse asupra autoproclamatei republici nistrene si, implicit, responsabilitatea celor doua state pentru judecarea si detinerea ilegala a reclamantilor in penitenciarele controlate de autoritatile separatiste. CEDO a dispus eliberarea lor imediata si neconditionata, statele reclamate fiind obligate sa intreprinda toate masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a reclamantilor si punerea lor imediata in libertate.

La mijlocul lunii iunie anul curent, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au expediat o noua cerere la CEDO, impotriva guvernelor Federatiei Ruse si Republicii Moldova. Cei doi petitionari pretind ca, prin neeliberarea lor dupa pronuntarea hotaririi CEDO, lor le sint incalcate drepturile garantate de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, in special, cele ce tin de libertate si siguranta. Din cauza tratamentelor la care sint supusi si a conditiilor de detentie, precum si a faptului ca, fiind detinuti ilegal, cei doi reclamanti nu pot sa-si realizeze dreptul la viata privata, se mai arata in comunicat.

Detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Popa sint tinuti in detentie arbitrara de mai bine de 13 ani de zile, ei fiind acuzati de catre regimul ilegal de la Tiraspol de comiterea unor acte de terorism. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.