UE vrea să-şi menţină rolul în proiectele politice privind Transnistria

Uniunea Europeană vrea să-şi menţină rolul în proiectele politice care se referă la chestiunea transnistreană, iar problema conflictelor îngheţate va fi abordată în contextul relaţiilor cu Federaţia Rusă, a declarat, sâmbătă, la Lappeenranta (Finlanda), ministrul de Externe al României, Mihai Ungureanu, transmite MEDIAFAX.

"UE este cât se poate de decisă să î-şi asume un rol, să şi-l continue, în aşa fel încât proiectele politice care vizează chestiunea transnistreană – integritatea Republicii Moldova, rezolvarea problemei pe plan intern, relaţia dintre Tiraspol şi Chişinău – să poarte semnătura sa", a afirmat ministrul român.

Tema Transnistriei a fost discutată la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din ţările UE, în Finlanda, ca parte a subiectului mai larg al relaţiei UE-Federaţia Rusă. Aceste dezbateri s-au concentrat mai ales asupra a două aspecte: securitatea, în fapt "un alt nume pentru conflictele îngheţate", conform lui Ungureanu, şi problematica energetică. Preşedinţia finlandeză are mandatul de a contura proiectul Acordului de parteneriat UE- Rusia ce urmează să fie încheiat în prima jumătate a anului viitor. În acest scop, Finlanda va trebui să negocieze mai întâi conţinutul acestui Acord cu toate ţările membre UE, a explicat Ungureanu.

"S-a făcut aluzie în mod repetat că este nevoie de o singură voce în relaţia cu Rusia, pe numitorul comun al intereselor naţionale, dar care să reprezinte principii comune şi de la care să nu se abată nimeni", a spus el, adăugând că sunt necesare progrese cu precădere pe problematicile energiei, traficului transfrontalier, vizelor şi securităţii. Miniştrii de Externe au recunoscut că Rusia a făcut progrese economice remarcabile în ultima vreme, dar susţin că se impune mai mult interes administrativ faţă de dezvoltarea statului de drept şi a unei democraţii viabile.

În cadrul UE, Federaţia Rusă este percepută sub două ipostaze, "nu întotdeauna complementare" – partener strategic, sau vecin strategic. Această definiţie duală este una dintre cauzele diferenţelor de atitudine ale statelor UE faţă de Rusia, a precizat Ungureanu. În ceea ce priveşte spaţiul de securitate, el a relatat că Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana, a avertizat miniştrii că UE este uneori "nejustificat de timidă", acest lucru fiind vizibil mai ales în legătură cu conflictele îngheţate, pentru care este nevoie de "parteneriat real, cu rezultate vizibile". "UE trebuie să-şi asume, uneori curajos, poziţii care contravin intereselor de moment ale Federaţiei Ruse", pe baza unor argumente convingătoare, au apreciat oficialii prezenţi la reuniune, iar una dintre concluzii a fost că trebuie privilegiat dialogul UE-Rusia, "complementar dar superior dialogului bilateral dintre statele europene şi Rusia".

Potrivit sursei citate, relaţia UE-Rusia va trece prin două probe: "aşa-numitul referendum din Transnistria, din 17 septembrie" şi modul în care va reacţiona Rusia la chestiunea kosovară.
// BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.