UE si SUA au fost acceptate cu statut de observator la negocierile in problema transnistreana

Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au fost acceptate in calitate de observatori la negocierile pentalaterale in problema transnisteana. Acesta este cel mai important rezultat al consultarilor din 26-27 septembrie de la Odesa.

Reprezentantul Chisinaului la negociei, Vasili Sova, ministru al Reintegrarii, a comunicat ca propunerea partii moldovenesti de a fi extins formatul de negocieri a fost acceptata de catre toti participantii la convorbiri. Sova considera ca acesta constituie un prim pas spre acceptarea UE si a SUA in calitate de membri cu drepturi depline la negocieri. Reprezentantul Chisinaului spera ca acest lucru va fi realizat la intilnirea partilor si a mediatorilor in problema transnistreana, programata pentru 27-28 octombrie a.c. la Chisinau.

Cit priveste desfasurarea alegerilor democratice in Transnistria, potrivit lui Sova, aceasta chestiune se afla "in faza de discutii". "Se pare ca Tiraspolul este decis sa desfasoare aceste alegeri, fiind constient de faptul ca la ele nu vor participa observatori internationali si ca scrutinul nu va fi recunoscut de nimeni", a spus Sova.

Seful Misiunii OSCE in Republica Moldova, William Hill, a salutat rezultatele consultarilor de la Odesa, precum si largirea formatului de negocieri. "Acesta este un mare pas inainte spre reluarea procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreana", a declarat Hill.

De asemenea, potrivit sursei citate, in cadrul consultarilor s-a decis constituirea unui grup de lucru de catre OSCE, care va pregati un proiect de monitorizare a complexului militar- industrial din Transnitria. Documentul respectiv urmeaza a fi prezentat la urmatoarea intilnire de la Chisinau.

Pina in prezent, la masa de negocieri privind solutionarea crizei transnistrene participau partile implicate in conflict, Chisinaul si Tiraspolul, precum si mediatorii, reprezentati de Rusia, Ucraina si OSCE. Chisinaul oficial considera ca implicarea UE si a Statelor Unite va face posibila relansarea negocierilor si va contribui la identificarea unei solutii durabile si eficiente a conflictului. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.