Ucraina reclamată la Comisia Europeană pentru încălcarea drepturilor omului

Chişinău/ Moldova.ORG/ — Ucraina a fost reclamată la Comisia Europeană pentru că autorităţile ucrainene au interzis unui grup de români să treacă frontiera pentru a asista la ceremonia de sfinţire a primei biserici româneşti ortodoxe dintr-o regiune cu populaţie majoritar românească.

“Autorităţile ucrainene au încălcat dreptul la libera circulaţie al cetăţenilor români ce au dorit să participe la slujba de sfinţire a bisericii ortodoxe din satul Camasovca. Doar intervenţia Consulatului României la Odesa a făcut posibilă trecerea frontierei de către circa 130 de reprezentanţi ai societăţii civile şi presei. Doi jurnalişti, însă, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdicţii emise în anul 1999, perioada în care au relatat despre încălcările drepturilor românilor din Ucraina”, se menţionează în sesizarea făcută de către europarlamentara Corina Creţu.

Aceasta solicită din partea Ucrainei, un tratament faţă de românii din Ucraina, similar celui de care se bucură ucrainenii din România, adăugând că acest lucru va fi o precondiţie pentru a păstra relaţiile bune dintre cele două state.

“Solicit pentru minoritatea română din Ucraina un tratament similar celui pe care îl au ucrainenii în România. Deznaţionalizarea, descurajarea formelor asociative şi a presei în limba română, nerespectarea dreptului la educaţie şi servicii religioase în limba maternă sunt realităţi specifice altor epoci şi altor zone, nu Europei din secolul 21. Dacă Ucraina doreşte să fie respectată, trebuie să-şi respecte, în primul rând, toţi cetăţenii în mod egal, indiferent de naţionalitate”, se atestă în aceeaşi reclamaţie adresată Comisiei Europene.

Menţionăm că sâmbătă dimineaţa, 16 iulie, două autocare cu peste 80 de cetăţeni români şi moldoveni, majoritatea jurnalişti care mergeau în Ucraina, la Camasovca, unde a avut loc sfinţirea primei biserici ortodoxe româneşti din Ucraina, au fost ţinute câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni. Motivul invocat iniţial a fost faptul că nu este curent electric pe partea ucraineană, deşi pe partea moldovenească energia electrică funcţiona.

În prezent, Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este singura structură religioasă din Ucraina care activează în cadrul Mitropoliei Basarabiei. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.