Ucraina considera in continuare ca reglementarea transnistreana ar trebui sa se produca pe baza planului propus de Victor Iuscenko, asa-numitii "sapte pasi", la summitul GUUAM de la Chisinau, din 22 aprilie 2005, a declarat miercuri la Kiev ministrul ucrainean de externe, Vladimir Ogrizko, informeaza NewsIn.
"Ucraina va continua sa desfasoare consultari active cu partile participante la reglementarea transnistreana. Vom continua lucrul intens in cadrul planului presedintelui Iuscenko pentru reglementarea acestui conflict", a declarat Ogrizko, citat de agentia rusa de stiri Novii Reghion.
"Sustinem cu fermitate principiul integritatii teritoriale a Republicii Moldova, principiu care nu poate fi incalcat", a subliniat Ogrizko.
"Orice decizii similare celor adoptate marti in raport cu Abhazia si Osetia de Sud vor fi nelegitime si nu vor fi recunoscute de comunitatea internationala, deoarece incalca dreptul international si statutul ONU", a avertizat ministrul de externe al Ucrainei.
Proiectul prevedea, intre altele, organizarea la sfarsitul anului 2005, in Transnistria, a unor alegeri "libere si democratice", monitorizate international, dar nu presupunea si retragerea contingentului militar rus ca preconditie obligatorie pentru aceste alegeri. Initiativa ucraineana presupune negocieri cu actualele autoritati autoproclamate de la Tiraspol in vederea elaborarii legislatiei cu privire la statutul regiunii. Planul prevede pentru Transnistria statutul de republica in componenta Republicii Moldova, cu atribute statale proprii si drept la autodeterminare in cazul schimbarii statutului international al Republicii Moldova – aluzie transparenta la unirea cu Romania.