Turist în Moldova: Crocmaz, Ștefan Vodă

Săptămâna aceasta îți propunem drept obiectiv turistic satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă. Denumirea satului, care pentru unii ar putea fi nițel ciudată, s-ar traduce din turanică drept „satul oamenilor curajoși” și de aceasta este legată o frumoasă legendă. Potrivit acesteia, moldovenii de prin părțile locului s-au ridicat la o luptă crâncenă cu turcii. Vitejia și curajul a băgat spaimă mare, iar turcii care fugeau înspăimântați strigau „Corcmaz”, adică „corc”, ceea ce înseamnă viteji, iar „maz” – localitate, localitate de viteji. Dar satul din sudul Moldovei a devenit cunoscut în mare parte datorită vinăriei Et Cetera, situată în mijlocul podgoriilor de aici. Cei care au fost aici au doar cuvinte de laudă pentru acest loc și îl descriu deseori drept o „bucățică de Provence” din sudul Moldovei. Aici ai posibilitatea de a savura „vinuri incomparabile, caracterizate prin eleganță, excelență și distincții”, după cum spun proprietarii vinăriei, dar și să petreci un sejur memorabil- cu un tur vinicol, mâncare gustoasă și savurarea naturii.

Unde este și cum ajungi

Satul Crocmaz se află la o distanță de 135 km de Chișinău și de 30 km de orașul Ștefan Vodă. De la Chișinău ajungi în sat, luând autobuzul de la Gara de Sud. Prețul biletului este în jur de 80 de lei. 

Ce oferă și cât costă

Et Cetera este mai mult decât o vinărie, este un adevărat complex unde poți să te cazezi. Ai la dispoziție o pensiune modernă și confortabilă cu mai multe camere, unde fiecare cameră are un pat king-size, care la necesitate, poate fi împărțit în două paturi separate. Camerele au ferestrele panoramice și oferă vedere frumoasă către impresionantul tablou din zona vinăriei. Prețul de cazare variază în funcție de sezon, din mai până în octombrie, prețul este de 1900 lei – camera dublă și 1500 lei – camera single. În celelalte luni, prețul este mai mic. Tariful camerei include micul dejun. Tot aici se află un restaurant, în bucătăria căruia, potrivit proprietarilor, au fost adunate cele mai bune rețete autohtone, care sunt preparate numai din produse locale, „iar piesa de rezistenţă a întregii sărbători sunt plăcintele cu brânză, incontestabil de fine şi incredibil de delicioase”. La Et Cetera se află o piscină cu o lungime de 25 m și una mai mică pentru copii. Și desigur, vinăria organizează tururi vinicole. Acestea sunt „tematice”, unde prețul începe de la 200 lei per persoană. Mai multe detalii despre oferta Et Cetera  le afli AICI. Notăm că pandemia a impus noi realități și măsuri de protecție. În plus, vinăria este o destinație solicitată de vizitatori, de aceea, înainte de a călători spre vinăria faimoasă din sudul țării, ar fi oportun să suni acolo pentru a afla toate detaliile. 

Locuri frumoase de văzut

Et Cetera este „o lume în lume” care te captivează prin priveliștile sale. Totuși, dacă ai posibilitatea să-ți rezervi puțin timp pentru a vizita satul Crocmaz, noi îți spunem că acesta se află în vatra unui sat medieval care are mahalale vechi (Potica, Șaba, Iurt), drum pietruit vechi. Se află în preajma unor peisaje pitorești: în balta Nistrului cu lacuri riverane, arii naturale protejate de stat (Mlaștina Togai și masivul mlaștina Halbagiu), monumente ale naturii (Pădurea Împărătească din 1812, pădurea Piridirea), văile împădurite Iurt, Cazagic și Curudurea, Valea Răxugea cu 2 iazuri, dealurile Cornul, Locul Popii.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

Despre vinăria Et Cetera au fost scrise numeroase articole, care au descris istoria celor doi frați Igor și Alexandru Luchianov care au creat afacerea, despre premiile cucerite de vinurile produse aici, iar pagina de Facebook a vinăriei abundă cu fotografii ale oaspeților ce au vizitat complexul. „Cel mai bun loc pentru relaxare” și „oameni frumoși și sufletiști într-o locație idilică” sunt cel mai des întâlnite comentarii de pe rețelele sociale.

Vezi și: Turist în Moldova: Palanca, Ștefan Vodă


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Foto: winetours.md, simpalsmedia. enjoytravel.mdTurist în Moldova: Palanca, Ștefan Vodă


Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.