Tulburari in presa de la Chisinau

Corneliu Rusnac // Grupul de presa Euronova Media Grup, format din mai multe posturi de radio si televiziune locale, acuza Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chisinau, de hartuire pe motive politice. in paralel au fost desfiintate doua institutii ale presei scrise finantate de stat.

Directorul general al Euronova Media Grup, Valeriu Saharneanu, a adus drept exemplu cazul postului de radio Vocea Basarabiei, acuzat ca ar fi deviat de la grila de emisie autorizata de CCA, doar pentru faptul ca a schimbat denumirea unor emisiuni, fara a modifica si conceptia acestora.

El a amenintat cu proteste ale jurnalistilor in cazul in care CCA va ramine, in continuare „un pluton de executie a mediilor audiovizuale independente care nu se afla sub controlul partidului de guvernimint”, al comunistilor.

„Apreciem atitudinea CCA drept o hartuiala politica a statului indreptata sa distruga jurnalismul independent din Republica Moldova", spune Valeriu Saharneanu.

"in loc sa dezvoltam capacitatea de difuzare a institutiilor de presa pe care le cream cu atita truda, sa imbunatatim calitatea produsului nostru mediatic prin angajarea in cimpul muncii a unor jurnalisti profesionisti, noi suntem nevoiti sa angajam brigazi intregi de juristi si avocati pentru a nu permite strangularea si disparitia noastra”, spune directorul general al Euronova Media Grup.

Reactia CCA

in replica, presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Ion Mihailo, a declarat la BBC ca aceste acuzatii sunt nefondate.

„Acuzatii la adresa Consiliului sunt nenumarate si la adresa presedintelui CCA, in special", spune presedintele CCA.

"Niciodata nu am raspuns, nici oficial, nici prin instanta de judecata la acuzatii, fiindca este o vorba simpla ca buna ziua: medicul pe bolnav nu s-a suparat in vecii vecilor. Altfel, bolnavul nu poate fi tratat. Acesta este raspunsul meu la acuzatiile lor”, a declarat domnul Mihailo.

Conflictul dintre Euronova Media Grup si CCA survine pe fundalul inchiderii agentiei de stiri municipale Info-prim din Chisinau si ziarului guvernamental de limba rusa „Nezavisimaia Moldova”, ambele finantate din bani publici.

Lichidarea ziarelor de stat, „Nezavisimaia Moldova” si „Moldova suverana” a fost una din conditiile inaintate de Partidul Popular Crestin Democrat pentru sustinerea candidaturii lui Vladimir Voronin la scrutinul prezidential din 4 aprilie anul curent.

PPCD cere o lege a presei

Liderul grupului parlamentar al PPCD, Vlad Cubreacov, considera ca lichidarea institutiilor presei scrise finantate de la bugetul public „declanseaza un proces normal de dezetatizare a presei de stat”.

Probabil ca urmeaza „Moldova suverana”, spune domnul Cubreacov.

"Aceste publicatii si agentii vor putea sa functioneze in regim de institutii independente de presa ceea ce va fi in avantajul societatii", spune Vlad Cubreacov.

"in felul acesta se indeplineste si unul din acordurile opozitiei cu seful statului, iar situatia se va normaliza definitiv dupa adoptarea unei noi legislatii in domeniul audiovizualului de catre Parlament”.

Acelasi punct de vedere este impartasit si de catre Misiunea OSCE in Republica Moldova. Purtatorul de cuvint al Misiunii, a Claus Neukerh, a declarat ca, in opinia OSCE, intr-o societate democratica nu sunt necesare ziarele si agentiile de presa fondate pe bani publici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.