De Mircea Ţicudean
Preşedintele României Traian Băsescu a vorbit pe larg despre relaţiile cu Republica Moldova într-un interviu acordat ziarului „România liberă”.
Întrebat dacă întrevede unirea Moldovei cu România, preşedintele Traian Băsescu a repetat punctul oficial de vedere al Bucureştiului, spunând că prioritară este intrarea Moldovei în Uniunea Europeană. „Atunci vom fi împreună în marea familie europeană”, a spus Băsescu.
La insistenţele reporterei Sabina Fati, care l-a întrebat mai departe dacă unirea ar fi posibilă în următorii 25 de ani, Băsescu a răspuns: „De ce nu?”, adăugând „dacă acest lucru îl vor dori românii de pe ambele maluri ale Prutului”.
Traian Băsescu a negat că procesul redobândirii cetăţeniei de către moldoveni ar decurge lent, spunând că anul acesta au fost procesate 70.000 de dosare. El a recunoscut că au fost probleme cu organizarea depunerii jurământului de către noii cetăţeni, mai ales cei care nu se află în România, dar a adăugat că şi acest proces s-a accelerat după deschiderea consulatelor româneşti de la Cahul şi Bălţi.
„Ce se va întâmpla dacă jumătate din populaţia Moldovei va avea cetăţenia României?”, a întrebat apoi „RL”, iar Traian Băsescu a răspuns: „Nu se va întâmpla nimic, vom fi doar mai mulţi români”.
Traian Băsescu a numit prezenţa militară rusă în Transnistria principalul obstacol în calea unei relaţii mai bune între Bucureşti şi Moscova. Liderul român a spus că a ridicat problema urgentării retragerii ruseşti la recentul summit NATO de la Lisabona, dar un singur stat din alianţă, anume Polonia, a susţinut punctul de vedere al României.
Traian Băsescu a spus că Rusia cooperează cu Occidentul atunci când are interese militare şi strategice, de pildă în Afganistan, dar nu şi „acolo unde sunt interese (occidentale) pur democratice, ca în Republica Moldova sau Georgia. Deocamdată, Rusia n-a dat nici un semn să ar fi învăţat lecţiile democratice”, a spus Băsescu.
Preşedintele român şi-a exprimat opinia că unii politicieni din Republica Moldova se desprind cu greu de lunga perioadă în care ţara lor a făcut parte din Uniunea Sovietică. El a mai spus că Republica Moldova, ca şi Ucraina, se află la întretăierea dintre două sisteme: unul democratic, şi unul care se proclamă democratic, dar mai are „cale lungă” până la democraţia autentică.