Tot ce trebuie să știi despre alegerile pentru Parlamentul European

PE SCURT

Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii UE, odată la cinci ani. În perioada 23-26 mai va fi ales următorul parlament.

PE LUNG

Parlamentul European are trei rolul principale. Unul dintre roluri este cel legislativ. Parlamentul European adoptă legislația UE, ia decizii cu privire la acordurile internaționale, ia decizii cu privire la extinderea uniunii.

Al doilea rol al Parlamentului European este cel de control. Parlamentul exercită control democratic asupra instituțiilor UE, alege președintele Comisiei Europene, analizează petițiile cetățenilor, formează comisii de anchetă, participă la misiuni de observare a alegerilor.

Al treilea rol este cel bugetar. Parlamentul European, împreună cu Consiliul UE, aprobă bugetul Uniunii Europene.

Parlamentul European se împart în două etape principale: pregătirea și adoptarea legislației. Sunt 20 de comisii și 2 subcomisii care examinează propunerile legislative. În ședințele plenare deputații votează legile și amendamentele propuse.

Numărul deputaților din fiecare circumscripție (țară) este proporțional cu numărul populației din circumscripția respectivă. Însă, nu poate să există o țară cu mai puțin de 6 deputați și o țară cu mai mult de 96 deputați. În total, în Parlamentul European lucrează 751 de deputați.

Potrivit europa.eu, țările din UE au tradiții electorale diferite și fiecare își poate alege ziua de vot dintr-un interval de patru zile, care începe joi (ziua în care votează în mod obișnuit cetățenii din Țările de Jos) și se termină duminică (ziua în care votează alegătorii din majoritatea statelor membre).

Dacă participarea la vot la alegerile europene este obligatorie în țara-gazdă și figurați deja pe listele sale electorale, sunteți obligat să votați, la fel ca și cetățenii țării respective.

Votul este obligatoriu în Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia și Luxemburg

În prezent, următoarele state membre aplică praguri electorale:

Franța (în funcție de circumscripție), Lituania, Polonia, Slovacia, Republica Cehă, România, Croația, Letonia și Ungaria (5%);

Austria, Italia și Suedia (4%);

Grecia (3%);

și Cipru (1,8%).

Celelalte state membre nu aplică praguri.

Circumscripția România

Cetățenii Republicii Moldova care au redobândit sau au obținut cetățenia României, pot să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile europarlamentare.

Europa.eu recomandă: dacă locuiți în altă țară din UE, dar doriți să votați candidații la alegerile europene din țara dumneavoastră de origine, verificați dacă vă mai aflați încă pe listele electorale sau dacă trebuie să vă înregistrați din nou. Este posibil să trebuiască să vă înregistrați pe lângă autoritățile din țara de origine înainte de a putea vota.

Puteți fie să mergeți în țara de origine pentru a vota, fie să votați la ambasada sau consulatul din țara-gazdă. Cum votezi în România, citește pe alegerile-europene.eu.

În 2014, în Republica Moldova au fost deschise 8 secții de votare pentru alegerile Parlamentului European în circumscripția România. Detalii, citiți pe site-ul Ambasadei României în Republica Moldova.

În România, pentru alegerile Parlamentului European, s-au înscris 23 de partide politice și 7 candidați independenți. Printre candidații independenți se numără George Simion, președintele platformei unioniste „Acțiunea 2012”. De asemenea, fostul premier al R. Moldova, Iurie Leancă, candidează pe lista partidului „Pro România”, pe poziția patru. Cap de listă va fi fostul prim-ministru al României Victor Ponta, președintele Partidului „Pro România”. Mai multe detalii despre candidați, puteți citi pe europarlamentare2019bec.ro.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.