Tiraspolul a impiedicat accesul unei delegatii a OSCE la depozitele de munitii de la Cobasna

Autoritatile separatiste de la Tiraspol au interzis accesul unei delegatii a Misiunii OSCE in R. Moldova la depozitele de munitii rusesti de la Cobasna, desi aceasta vizita a fost coordonata cu Statul Major si Ministerul Apararii al Federatiei Ruse. Despre aceasta a informat astazi, la o conferinta de presa, seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill, – transmite Info-Prim.

Potrivit lui Hill, Tiraspolul „s-a opus vizitei de rutina” a delegatiei OSCE la depozitele de la Cobasna, programata pentru astazi, declarand ca aceasta ar fi „inoportuna”. Sursa citata a precizat ca reprezentantii Misiunii OSCE nu au insistat sa viziteze Cobasna astazi „pentru a evita posibile consecinte negative”. Totodata, cativa reprezentanti ai Misiunii OSCE in frunte cu William Hill s-au intalnit, astazi, cu comandantul Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria, generalul Sergheev.

Seful Misiunii OSCE si-a exprimat regretul in legatura cu actiunile partii transnistrene, care „demoleaza orice afirmatie a conducerii de la Tiraspol referitoare la deschidere si cooperare”. „Aceasta actiune, in particular, contravine declaratiilor recente ale lui Smirnov, prin care a solicitat desfasurarea unei inspectii internationale sau monitorizare la granita cu Ucraina ori la uzinele cu caracter militar din regiune”, a subliniat Hill.

Potrivit diplomatului american, „impedimentele repetate create de catre conducerea transnistreana in ce priveste accesul Misiunii OSCE la astfel de obiecte cum ar fi Cobasna”, fac practic imposibila informarea statelor OSCE despre faptul ca Tiraspolul asigura accesul necesar si da dovada de deschidere pentru orice regim de inspectie sau monitorizare. „Mai multa deschidere si transparenta reprezinta cea mai buna demonstratie ca nu exista nimic de ascuns. Sper ca administratia de la Tiraspol va intelege acest principiu de baza si va inceta sa mai puna bariere de deplasare Misiunii OSCE”, a declarat William Hill.

In conformitate cu acordurile anterioare, Misiunea OSCE inspecteaza depozitele de munitii si armament ale Federatiei Ruse din regiunea transnistreana. Misiunea nu a mai vizitat depozitele de munitii de la Cobasna de mai bine de un an.

Saptamana trecuta Chisinaul a solicitat instituirea unei inspectii internationale la depozitele de munitii rusesti din regiunea transnistreana.

Acum doua saptamani autoritatile de la Tiraspol au solicitat Ucrainei si Rusiei sa trimita o misiune de monitorizare a frontierei cu Ucraina si la uzinele cu caracter militar din regiunea transnistreana.

La consultarile de la Vinita (Ucraina) privind reglementarea diferendului transnistrean, programate pentru 16-17 mai curent, se va examina chestiunea modificarii actualului format pentagonal de negocieri in problema transnistreana. Despre aceasta a informat, astazi, la o conferinta de presa, seful Misiunii OSCE in R. Moldova, William Hill.

Potrivit diplomatului american, la Vinita se preconizeaza discutarea initiativei Chisinaului privind atragerea la procesul de negocieri a Uniunii Europene, Statelor Unite si Romaniei. „Nu pot spune care va fi rezultatul acestor discutii. Decizia depinde de toti participantii la aceste consultari”, a spus Hill, precizand ca OSCE sustine ideea largirii formatului de negocieri.

Initiativa desfasurarii unei noi runde de consultari cu participarea reprezentantilor Chisinaului si Tiraspolului apartine mediatorilor – OSCE, Rusiei si Ucrainei. Potrivit lui Hill, deocamdata mediatorii nu au primit „un raspuns in scris” de la Chisiunau si Tiraspol privind acceptul de a participa la aceste consultari.

Anterior, Ministerul Reintegrarii al R. Moldova a declarat ca examineaza aceasta propunere a mediatorilor.

Intr-o declaratie comuna a mediatorilor, facuta publica la finele lunii aprilie, se spunea ca principalul scop al consultarilor de la Vinita este de a convinge Chisinaul si Tiraspolul sa reia procesul de negocieri pentru reglementarea diferendului transnistrean. In declaratie nu se preciza in ce format urmeaza sa fie reluate negocierile.

In toamna anului trecut, s-au mai desfasurat consultari in aceasta formula la Varna (Bulgaria), care, potrivit Chisinaului, nu au avut nici un rezultat.

Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.