Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni de la postul privat de televiziune Prime, că justiţia din Republica Moldova nu este una independentă. Asta deoarece, potrivit lui, ar exista presiuni din partea puterii.
Timofti a declarat, în cadrul emisiunii, că până în anii ‘90 era un sistem, iar după anii ‘90 s-au încercat reforme care au fost întreprinse şi aplicate, după care s-a reuşit instaurarea unui sistem eficient şi bun care a a activat în interesul omului până în 2001. Potrivit lui, acel sistem a adoptat sute de hotărâri, însă Republica Moldova a fost condamnată numai în două cazuri la CEDO.
„Eu vă spun cu regret, că acea reformă din 2001, atunci când s-a început cu alungarea multor judecători din sistem, profesionişti buni şi cinstiţi, pe criterii necunoscute, şi eu am fost printre acei şi nu o spun cu supărare că am fost şi eu. Eu consider că aşa a fost perioada nefastă pentru Republica Moldova. Cu regret, s-a creat un sistem în care judecătorul şi-a pierdut independenţa reală pe care trebuieşte să o aibă. Acesta a nimerit sub influenţa şi a puterii, şi a altor factori din afară”, a spus ieri Timofti.
La capitolul corupţie, Timofti a spus ferm că corupţia şi justiţia se contopesc, exprimându-şi regretul că fenomenul există. „Au fost cazuri unde au fost interese mari, financiare. Mai cu seamă la hotărârile adoptate de către fostele judecătorii economice”, a declarat Timofti, adăugând că el a fost pentru desfiinţarea acestora.
În acelaşi context, Nicolae Timofti a mai vorbit şi despre ridicarea imunităţii judecătorilor. Acesta se declară împotriva acestei iniţiative. „Nu este corect de a ridica imunitatea judecătorului. Eu tot timpul am apărat acest principiu ca să fie prezent în legislaţia noastră. La noi au imunitate şi deputaţii, şi preşedintele ţării, trebuie să aibă şi judecătorii”, a conchis oficialul.
Preşedintele a mai propus ieri, spre îmbunătăţirea calităţii judecătorilor, selectarea lor minuţioasă, precum şi motivarea acestora prin salarii mai bune. În opinia lui, un judecător începător trebuie să aibă un salariu de 1000 de Euro, un judecător cu un stagiu de peste 5 ani-1200 de Euro, un judecător la Curtea de Apel- 1500, iar un judecător la Curtea Supremă de Justiţie- 2000 de Euro.
Amintim că până la investirea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti a fost judecător şi preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).