Thorbjorn Jagland a solicitat avizul ugent al Comisiei de la Veneția cu privire la decizia CC de dizolvare a Parlamentului R.Moldova

PE SCURT

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

Thorbjorn Jagland s-a arătat extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova. „Fac apel la Parlamentul ales în mod democratic, la guvernul legitim și la toate forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate”, se arată într-o adresare a Secretarului General al Consiliului Europei.

PE LUNG

Thorbjorn Jagland a menționat că deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept.

„Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat obiectiv bun. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, se mai arată în adresarea lui. Thorbjorn Jagland.

Precizăm că, în 2015, Secretarul General al Consiliului Europei a avertizat, într-un articol pentru New York Times, că Republica Moldova se află „la marginea prăpastiei”. „Poate fi salvată, dar, mai întâi, acest stat capturat trebuie să fie întors cetățenilor”, a  scris atunci Thorbjorn Jagland.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.