Teodor Baconschi despre negocierile în formatul 5+2

Chişinău / Moldova.ORG/ — Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi şi-a expus, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei române “Gândul”, poziţia sa faţă de Republica Moldova în relaţiile cu Transnistria.

Teodor Baconschi consideră că resetarea negocierilor oficiale în formatul 5 plus 2, privind soluţionarea diferendului transnistrean, planificată pentru luna septembrie, curent, ar putea fi amânate pentru mai târziu, dat fiind faptul că anume în acea perioadă, atât Rusia cât şi Transnistria se lansează în campanie electorală pentru alegerea preşedintelui.

“S-a creat aşteptarea că la Moscova, cu prilejul reuniunii 5 plus 2, vor fi reluate negocierile oficiale, pentru că formatul acesta de negociere nu s-a mai reunit în mod oficial. În comentariile observatorilor occidentali, runda de la Moscova urma să se încheie cu un succes pentru diplomaţia rusă. Nu a fost aşa, dar sperăm că Rusia va rămâne angajată şi determinată ca următoarea rundă, din septembrie probabil, să fie un succes. Nu sunt foarte optimist că va fi aşa, cu titlu personal. În toamnă, în septembrie, începe campania electorală în Transnistria, se apropie şi alegerile parlamentare din Rusia şi în acest cadru cred că reluarea negocierilor va fi amânată”, a menţionat Teodor Baconchi.

Potrivit “Gândul”, Ministrul român de Externe spune că România susţine planul de reintegrare a Republicii Moldova în formatul 5 plus 2 şi, crede el, Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în acest sens, dat fiind faptul că Germania, deja, a făcut primul pas în acest sens, implicâdu-se în mod individual.

Baconschi a mai apreciat implicarea, tot mai constructivă, a Ucrainei în acest caz.

“Poziţia noastră în ceea ce priveşte Transnistria este precizată în declaraţia preşedinţilor Băsescu şi Ghimpu, semnată în 2010, potrivit căreia România sprijină Republica Moldova pentru a-şi păstra suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială, iar mecanismul omologat internaţional de negociere este 5 plus 2. Am exprimat în câteva rânduri opinia că Uniunea Europeană ar trebui să se implice mai mult în aceste negocieri, Germania cu titlu individual a făcut-o deja, dar fără îndoială că persistenţa acestui conflict îngheţat şi a unor trupe în vecinătatea estică a Uniuni Europene penalizează economic întreaga zonă, menţine un focar potenţial de instabilitate regională şi nu aduce avantaje niciuneia dintre părţi. Am constatat însă că şi Ucraina este în ultima vreme tot mai constructivă şi angajată pe deplin în conturarea unei soluţii”, a spus Ministrul roman de Externe.

Totodată, Teodor Baconschi a îndemnat Alianţa pentru Integrare Europeană să rămână unită pentru a putea continua reformele începute. Doar în acest mod, Moldova se va apropia de Uniunea Europeană.

“Alianţa trebuie să rămână unită pentru a continua reformele, este nevoie de mai puţină energie consumată în dispute interne şi mai multă concentrare pe reformarea statului. România acordă tot sprijinul pe linia ministerelor, a agenţiilor guvernamentale pentru realizarea acestor reforme şi, dacă Alianţa rămâne unită, dacă guvernul Filat continuă acelaşi program de guvernare, sunt optimist cu privire la viitorul european al Republicii Moldova”, a specificat diplomatul român.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.