Tenis între Ilan Șor și Ruslan Codreanu. Miza, trecerile pietonale subterane de la Botanica

PE SCURT

Tenis între Ilan Șor și Ruslan Codreanu. Miza jocului este trecerile pietonale subterane de la Botanica. După ce Ilan Șor și Petru Jardan, directorul companiei „Avia Invest” au renovat o trecere subterană din apropierea aeroportului, cei doi i-au solicitat permisiunea primarului interimar Ruslan Codreanu de a renova și alte treceri subterane din sectorul Botanica. Totuși, primarul le-a răspuns scurt, pe Facebook, că refuză „cadoul electoral”. Insistent, Șor a mai adresat un mesaj lui Codreanu, pe Facebook, în care l-a acuzat că „este în stare doar să facă compuneri pe Facebook”.

PE LUNG

Primul joc

Ieri, 13 mai, Ilan Șor s-a adresat primarul interimar Ruslan Codreanu în care i-a cerut permisiunea să renoveze toate trecerile pietonale subterane din sectorul Botanica, după ce Partidul Politic ȘOR și Compania Avia-Invest au inaugurat săptămâna trecută trecerea subterană din orășelul Aeroport.

A fost restabilit sistemul de evacuare a apelor pluviale, au fost reconstruite complet scările, a fost instalată iluminarea și au fost montate rampe pentru persoanele cu nevoi speciale. Acoperișul scărilor are o carcasă din metal cu arcuri, care oferă acestuia un aspect modern inovativ. Pereții subteranei au fost vopsiți în imagini inspirate din aviație. La fel, în zona trecerii au fost amenajate bănci pentru trecători și plantate flori și iarbă verde.

La inaugurare, Ilan Șor a anunțat că la multiplele demersuri ale cetățenilor îi va solicita administrației publice locale permisiunea că modernizeze toate trecerile pietonale de la Botanica. Împreună cu vicepreședintele partidului pe care-l conduce, Petru Jardan, justifică solicitarea prin faptul că ar fi primit multiple adresări din partea locuitorilor orașului în care le solicită să contribuie la renovarea trecerilor.

„Trecerile pietonale subteranese află într-o stare deplorabilă, iar unele dintre ele prezintă chiar un risc sporit pentru viața și securitatea oamenilor”, se arată în document.

Al doilea joc

Răspunsul lui Ruslan Codreanu a fost scurt. După ce demersul a ajuns pe masă, primarul a scris pe Facebook că Primăria Chișinău „nu va accepta acest cadou electoral. Consider că orice investiție în proiecte de dezvoltare a orașului trebuie să fie făcută din surse legale și transparente, nu din fonduri dubioase.”

Potrivit funcționarului, 8 subterane de la Botanica vor fi reparate în următoarea perioadă din bugetul Primăriei, pentru care s-au alocat în acest an 10 milioane de lei.

Al treilea joc

Astăzi, Ilan Șor a scris și el pe Facebook că așteaptă un răspuns oficial de la Ruslan Codreanu și l-a acuzatacuzat că „este în stare doar să facă compuneri pe Facebook”.

Politicianul spune că inițiativa nu ar avea niciun substrat electoral.

„Am vrut să ajutăm chișinăuienii și chiar am crezut că și Dvs vă gândiți la locuitorii Capitalei. Dar, se pare, sunteți în stare doar să faceți compuneri pe Facebook. Mai avem un bloc „notoriu” de deputați care se antrenează pe Facebook în loc să se ocupe cu lucruri serioase. Dar cu Facebook-ul și cu postările pe Internet nu hrănești oamenii. Și este absolut anormal să administrezi un oraș, cu atât mai mult o capitală, pe Internet”.

Omul lui Șor, de la șefia aeroportului în parlament, pe muzica lui Stas Mihailov

Petru Jardan, directorul companiei „Avia Invest”, vicepreședintele Partidului „Șor”, a candidat la alegerile parlamentare în circumscripția 23 Botanica. Acesta a organizat un concert electoral cu Stas Mihailov pe teritoriul aeroportului din Chișinău. Totuși, Jardan a ajuns în Parlament pe circumscripția națională, de pe lista de partid. Portretul candidatului Jardan îl puteți citi pe moldova.org. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.