Teleradio-Balti a renuntat la dezbateri electorale

Compania publică „Teleradio-Bălţi” (TVB) a renunţat să organizeze dezbaterile electorale din cauza statutului ambiguu pe care-l are în prezent.

Directorul TVB, Eduard Rodiukov, a spus pentru Imedia că instituţia „nu va organiza dezbateri pe motiv că nu a fost încă privatizată”. „Acum nu suntem nici instituţie publică, dar nici privată”, a declarat Rodiukov, precizând că există Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), CEC şi Consiliul Municipal Bălţi (CMB), care sunt abilitaţi să decidă organizarea dezbaterilor la TVB.

Imedia aminteşte că în campania electorală pentru parlamentarele din aprilie, TVB a organizat dezbateri, însă acestea au fost suspendate chiar după prima emisiune, după ce PCRM şi PPCD au depus contestaţii la autoritatea electorală locală, pretinzând că TVB nu şi-a ajustat regulamentele interne în ce priveşte organizarea dezbaterilor. Examinarea celor două contestaţii a fost tărăgănată până la finele campaniei electorale din aprilie. Partidele de opoziţie au declarat că dezbaterile de la TVB au fost blocate intenţionat de PCRM şi PPCD.

Liderul fracţiunii de opoziţie „Meleag” din CMB, Aureliu Filipp a spus pentru Imedia că „decizia de a nu organiza dezbateri la TVB a fost luată nu fără concursul Primăriei, dominată de comunişti. „PCRM are o frică enormă faţă de restul concurenţilor electorali, de aceea ei evită să participe la dezbateri” a spus Filipp, precizând că principalul acţionar la ora actuală este CMB, dominat de PCRM.

Liderul fracţiunii majoritare comuniste în CMB, Andrei Kapsamun, a declarat pentru Imedia că „în principiu,dacă dorea, TVB putea să organizeze dezbateri, însă eu, de exemplu, nu am nici o dorinţă ca acestea să fie organizate”. Oamenii văd ce este şi ce a fost, de ce ar mai trebui ca eu să dovedesc ceva cuiva, spune Kapsamun.

Pentru PCRM sunt importante întâlnirile directe cu oamenii, a declarat liderul comunist din forul bălţean. El a sugerat că „cei care nu sunt de acord cu faptul că TVB a renunţat, pot să rezolve problema prin instanţe”. Întrebat când ar putea fi privatizată TVB, Kapsamun a răspuns laconic „nu ştiu”.

Solicitat de Imedia, membrul CCA, Corneliu Mihalache, a declarat că TVB este în drept să renunţe la organizarea dezbaterilor, întrucât nu ar mai fi companie publică. „Conform legii, TVB demult trebuia să fie privatizată, dar există nişte probleme în CMB”, a spus Mihalache, lăsând să se înţeleagă că privatizarea instituţiei audiovizuale publice din Bălţi se tărăgănează intenţionat. „Autorităţile bălţene deţin ilegal pachetul de acţiuni la TVB pentru că legislaţia din domeniul audiovizualului stipulează clar interdicţia ca acestea să fie fondatoare a vreunei instituţiei audiovizuale”, a mai spus Mihalache.

Potrivit bugetului pentru anul curent, TVB beneficiază de subvenţii de circa jumătate de milion de lei.

Actuala Societate pe Acţiuni „Teleradio Bălţi” (formată dintr-un post de radio şi un post TV) a fost creată în 1993, având atunci statut de societate cu răspundere limitată. Ulterior, aceasta a fost transformată în societate pe acţiuni, fiind controlată de autorităţile locale şi subvenţionată cu fonduri de la bugetul municipal. CMB a adoptat o decizie în luna martie, anul trecut, care prevede privatizarea TVB. Acest lucru însă nu s-a întâmplat pentru că autorităţile locale au admis erori în procedura de privatizare. Opoziţia declara anul trecut că TVB, în urma privatizării, ar putea deveni proprietate a unei companii apropiate PCRM. În câteva rânduri, în ultimii ani, CCA a recomandat autorităţilor să privatizeze TVB.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.