Taranii din Dubasari picheteaza din nou Ambasada Rusiei din Chisinau

Locuitorii raionului Dubasari intentioneaza sa picheteze, Miercuri 11 mai, intre orele 10.00 si 15.00, sediul Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, protestand impotriva incalcarii drepturilor omului in regiunea transnistreana.

Potrivit unui comunicat la organizatiei obstesti Promo-Lex, care acorda asistenta juridica locuitorilor raionului Dubasari, "sezonul agricol al anului 2005 risca sa fie compromis pentru aceste persoane, ceea ce ar genera o criza alimentara si financiara pentru locuitorii comunelor raionului Dubarasi (Cosnita, Parata, Cocieri, Malovata Noua, Dorotcaia), pentru care pamantul lor este principala sursa de venit". Cei din raionul Dubasari regreta "lipsa de atitudine din partea autoritatilor ruse" si intentioneaza sa expedieze petitii la CEDO, privind aceasta problema, pana in prezent fiind colectate deja 650 petitii.

Reamintim ca delegatia moldoveneasca in Comisia Unificata de Control si-a intrerupt activitatea in cadrul comisiei din cauza nerezolvarii problemei din preajma satului Dorotcaia. Potrivit membrului CUC Ion Leahu, in prezent este asteptata reactia presedintelui in exercitiu al OSCE la apelul Republicii Moldova in vederea delegarii unor experti in scopul monitorizarii situatiei din zona de securitate. "Copresedintele CUC din partea Tiraspolului Alexandr Porojan a declarat oficial ca situatia din preajma satului Dorotcaia nu tine de competenta CUC si ca ar fi cazul ca CUC sa se intruneasca pentru a examina alte probleme din zona de securitate, precum examinarea rapoartelor militarilor, dar ca Chisinaul va sista activitatea CUC atata timp cat nu va fi rezolvata problema taranilor din raionul Dubasari, adica nu se va elimina postul de vamesi si graniceri si nu va fi asigurat accesul liber si neconditionat al proprietarilor de pamant la terenurile lor", a declarat Leahu. Solicitat sa spuna la ce etapa se afla procesul de solutionare a problemei taranilor din raionul Dubasari, ministrul Reintegrarii Vasili Sova a declarat ca "eforturile intreprinse nu au dus la schimbarea situatiei spre bine". "In prezent, se afla in proces de examinare apelul Republicii Moldova catre presedintele in exercitiu al OSCE, in vederea delegarii observatorilor internationali in zona de securitate si speram ca in timp util vor mai avea loc consultari cu reprezentantii tarilor garante (Rusia, Ucraina, OSCE) in vederea initierii unor actiuni comune pentru redresarea situatiei", a spus el. Sova a mai spus ca sunt cautate noi solutii, inclusiv in cadrul consultarilor cu reprezentantii organizatiilor internationale. Referindu-se la intentia taranilor de a picheta sediul ambasadei ruse la Chisinau, el a declarat ca a fost informat despre aceasta intentie si nu le poate interzice taranilor sa faca acest lucru. "In conditiile in care nu-i putem ajuta efectiv, deoarece dorim sa rezolvam problema doar pe calea cautarii unei solutii, intelegem ingrijorarea taranilor, pentru care accesul la terenurile lor de pamant constituie o conditie vitala. Privim cu intelegere intentia de a declansa actiuni civile de atentionare asupra problemei, dar, in paralel, cautam solutii pentru aplanarea situatiei", a subliniat Sova. In contextul preconizatei intalniri in format pentagonal, de la Vinita (Ucraina), Sova a spus ca, deocamdata, nu a fost adoptata vreo decizie in acest sens. "Am avut intalniri cu reprezentantii Rusiei, ai Ucrainei si ai OSCE, pe care i-am informat ca in situatia actuala, cand sunt incalcate flagrant drepturile omului in zona de securitate si, in special, in raionul Dubasari, trebuie sa ne concentram atentia anume asupra acestei probleme si sa incercam sa gasim solutii. Deocamdata, Chisinaul da prioritate activitatii de solutionare anume a acestei probleme", a conchis Vasili Sova. // www.rgnpress.ro

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.