Tărâm selenar – Suta de movile

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Pe partea stângă a curgerii liniştite a Prutului, între satele Branişte şi Cobani din r-nul Glodeni, se întinde un valoros monument al naturii „Suta de movile”.

Pe o lungime de circa 11 km şi o lăţime de 2 km, peisajul este unic în felul său în spaţiul dintre Nistru şi Prut, iar după concentraţia de movile este chiar inedit pe întreg mapamondul.

Dispuse paralel cu râul Prut movilele au înălţimea de la 1,5 m până la 30,5. Cea mai mare dintre movile (30,5 m) se numeşte Movila Ţiganului.

O primă atestare documentară a landşaftului o găsim în lucrarea lui Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei” în anul 1716. Însă legende, despre acest loc au bântuit şi până la Dimitrie Cantemir şi după.

Depănarea miturilor şi istorioarelor legate de acest monument al naturii se începe la apusul soarelui, la lumina focului de tabără şi acompaniaţi de sunetele înfricoşătoare ale păsărilor de baltă. Contopiţi cu atmosfera ancestrală a momentului aflăm că „Suta de movile” reprezintă un imens cimitir, care îşi trage rădăcinile de pe timpul geto-dacilor.

Dispariţiile misterioase ale animalelor şi păstorilor rătăciţi printre movile, luptele strămoşilor cu turcii şi înmormântarea celor căzuţi pe acest teritoriu, înspăimântă şi impresionează în acelaşi timp.

În anul 1927 s- a făcut pentru prima oară o cercetare ştiinţifică detaliată a spaţiului, demonstrându-se că originea movilelor este în întregime naturală, iar legendele rămân legende.

Unii savanţi susţin că „Suta de movile” este unicul loc în Europa unde se concentrează într-un număr atât de mare a recifelor submarine ale Mării Mediteraneene, apele căreia a scăldat teritoriul republicii în urmă cu 20 de milioane de ani.

Alţi savanţi susţin că movilele au apărut ca rezultat al alunecărilor de teren şi prăbuşirilor care au avut loc pe acest teritoriu, iar inundările periodice ale Prutului au modelat relieful.

Peisajul movilelor este încântător, cu motive preluate din relieful selenar, de aceea frumuseţea adevărată a movilelor o puteţi descoperi la lumina misterioasă Lunii.

Distanţa până la Chişinău este de circa 200 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.