Tanarul roman expulzat de Ziua Unirii a fost reabilitat

Moldova.ORG – Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia Judecătoriei sectorului Buiucani (judecătoarea Moscaliuc) din 27 martie 2008, conform căreia, Vlad Pârău, un cetăţean român în vârstă de 19 ani, a fost expulzat cu interdicţia de a mai intra pe teritoriul R. Moldova, timp de 5 ani. Deşi, în cadrul unei şedinţe de judecată, tânărului braşovean i se acorda dreptul la recurs, organele de drept l-au expulzat chiar în seara zilei de 27 martie, în timp ce la Chişinău era consemnată Ziua Unirii Basarabiei cu România. Curtea de Apel Chişinău a decis că ştampila aplictă în paşaportul lui Vlad Pârău nu mai este valabilă. Mai mult, Vlad Pârău nu mai este obligat să achite amenda în sumă de o mie de lei, pentru că nu a comis nicio infracţiune. Pe site-ul prietenilor săi din R. Moldova, la care tânărul venise din Braşov pentru a sărbători împreună Ziua Marii Uniri, se mai arată că Vlad Pârău este liber să vină în R. Moldova „să-şi recupereze ziarele sechestrate (tot abuziv) la vama Sculeni, să-i mai dea în judecată pe unii, pe alţii, până ajunge la CEDO”.
Vlad Pârău a fost arestat pe 27 martie 2008, la ora 11 dimineaţă, pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului, împreună cu Ghenadie Brega şi Vasile Costiuc, preşedinte şi, respectiv, membru al ONG “Hyde Park”. Ei au fost înconjuraţi de patru persoane în civil care i-au dus cu forţa la Comisariatul de Poliţe Buiucani. În jurul orei 16.00 a avut loc o şedinţă de judecată, iar la ora 16.40 cei doi tineri cetăţeni ai R.Moldova au fost eliberaţi, în timp ce Vlad Pârău a fost îmbarcat într-o maşină şi condus la frontieră, la vama Albiţa.
Ulterior, Vlad Pârău îşi amintea despre felul în care “sărbătorise” la Chişinău: “de la reţinerea noastră, pe data de 27 Martie 2008, orele 11.00, şi până la expulzarea mea în România, orele 21:00, nu mi s-a permis să dau telefoane, să îmi chem un reprezentant legal, să înştiinţez Ambasada României. În tot acest timp am fost reţinut cu forţa, nu am primit hrană şi nici apă şi nu am avut voie să merg la toaletă. Persoanele care mă reţineau, cu funcţii importante în Poliţie sau în Serviciul de Informaţii şi Securitate, au refuzat să prezinte legitimaţiile, să îmi spună cum se numesc şi ce funcţii ocupă. Nu îşi argumentau acţiunile prin formularea unor acuzaţii şi/sau aducerea temeiurilor legislative. Au acţionat arbitrar şi au folosit forţa. Mi-au confiscat o agendă importantă în care notasem toate datele reţinerii mele. M-au introdus silit într-o maşină şi nu s-au lăsat până ce nu m-au întors peste Prut, exact în starea în care mă preluaseră de dimineaţă din Parcul Ştefan cel Mare: în costum naţional şi cu Crucea în mână…” – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.