Sud-estul Europei, o prioritate pentru NATO

Casa NATO a organizat, la Bucuresti, un seminar cu tema „Opinia publica si diplomatia publica: NATO in sud-estul Europei“. Invitat special la acest eveniment, Secretarul General adjunct al Aliantei, Jean Fournet, a declarat ca NATO este deosebit de interesata de sud-estul Europei, in special de provincia Kosovo. De asemenea, Fournet a evidentiat noile dimensiuni ale NATO in regiuni cum ar fi Irak, Afganistan sau Pakistan, de la operatiuni de transport si instruirea soldatilor, pana la acordarea de asistenta umanitara. La randul sau, ambasadorul Romaniei la NATO, Bogdan Mazuru, a subliniat ca sud-estul Europei este o prioritate pentru NATO, mai ales ca implicarea cea mai solida a Aliantei este in Kosovo.

Presedintele Casei NATO, Alexandru Serban, a declarat, in exclusivitate pentru „Averea“, ca scopul seminarului este de a analiza nivelul de cunoastere in tarile din Europa de sud-est, cu privire la Alianta. „Dorim sa transmitem un mesaj prin elementele de diplomatie publica si prin presa, pentru a vedea cum se poate mentine problematica NATO pe ordinea de zi a statelor membre sau viitoare membre ale Aliantei“, a declarat Alexandru Serban.

O interventie deosebita a avut adjunctul ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Iain Lindsay, care a vorbit despre eforturile Romaniei de integrare europeana. Lindsay a amintit ca in momentul aderarii Marii Britanii la UE, in 1973, aceasta tara era cea mai saraca din Uniune. Oficialul britanic a amintit de dezbaterea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, din Camera Comunelor, care a durat, in mod neobisnuit, cinci ore, ceea ce lasa sa se inteleaga ca parlamentarii britanici sunt foarte interesati de aderarea celor doua tari.

In final, Lindsay a subliniat importanta regiunii Marii Negre si a multumit Romaniei pentru avertismentul dat in aceasta privinta. // Emil Neacsu // averea.ro

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.