Strategia UE ar trebui să se axeze pe rezolvarea problemei şomajului, o mai bună coordonare şi o guvernanţă economică mai puternică bazată pe reguli cu caracter obligatoriu. Deputaţii Parlamentului European subliniază condiţionalitatea finanţării UE în funcţie de rezultatele şi compatibilitatea cu obiectivele strategiei UE 2020.
Având în vedere reducerea PIB-ului cu 4% şi numărul total de şomeri de peste 23 de milioane, Strategia UE 2020 în UE ar trebui să ofere un răspuns adecvat la criza economică şi financiară, se arată în rezoluţia adoptată miercuri cu 462 voturi pentru, 140 contra şi 58 de abţineri.
Parlamentul solicită Comisiei să prezinte noi măsuri, ca de exemplu posibile sancţiuni pentru statele membre care nu aplică Strategia UE 2020 şi stimulente pentru cele care o aplică. Finanţarea din partea UE ar trebui să fie condiţionată de obţinerea de rezultate şi de compatibilitatea cu obiectivele Strategiei UE 2020, se menţionează în rezoluţie.
Şomajul: un aspect esenţial
Şomajul este un aspect esenţial în dezbaterile actuale în contextul crizei. Pentru a soluţiona pe deplin problema ratei ridicate şi în creştere a şomajului, UE trebuie să pună în aplicare o agendă socială ambiţioasă care să includă combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, reducerea numărului de cazuri de abandon şcolar prematur, încurajarea programelor de învăţare pe tot parcursul vieţii, combaterea discriminării şi promovarea integrării dimensiunii de gen.
Deputaţii îndeamnă guvernele UE să rezolve problema şomajului prin crearea mai multor oportunităţi de formare şi de stagii pentru tineri, protejându-i, în acelaşi timp, de practici abuzive de angajare. În plus, Comisia ar trebui să propună o strategie de combatere a şomajului în rândul tinerilor.
Guvernanţă economică mai puternică
Parlamentul salută decizia Consiliului European de a stabili obiective mai puţine, dar mai clare, mai realiste şi mai cuantificabile, dat fiind că prea multe dintre obiectivele europene nu au fost îndeplinite în cadrul Strategiei anterioare de la Lisabona. Aceasta a eşuat din cauza unei lipse de angajament şi a neasumării răspunderii din partea statelor membre în ceea ce priveşte implementarea planurilor de acţiune convenite şi absenţa unor stimulente eficiente şi a unor instrumente cu caracter obligatoriu la nivelul UE
O coordonare mai bună a strategiilor economice şi monetare
Parlamentul solicită o mai mare coerenţă între strategiile economice UE de exemplu între Strategia pentru dezvoltare durabilă şi Pactul de stabilitate şi creştere (PSC). În plus, asigurarea stabilităţii viitoare a monedei euro, consolidarea bugetară şi politicile economice trebuie să fie strâns coordonate.
Nerespectarea de către mai multe state membre din zona euro a PSC evidenţiază necesitatea unei coordonări economice mai strânse între ţările din cadrul UEM. "Problemele cu care se confruntă zona euro trebuie soluţionate la nivel european şi absenţa unor mecanisme prin care să se asigure stabilitatea euro este regretabilă", se arată în rezoluţie.
Pentru a evita producerea altor crize în viitor, deputaţii consideră că este necesar de a avea o autoritate de supraveghere la nivel european pentru toate instituţiile financiare.
Comisia ar fi trebuit să acorde mai multă importanţă promovării şi sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), deoarece acest sector creează majoritatea locurilor de muncă, iar progresele sale inovative şi tehnologice joacă un rol crucial în revigorarea economiei europene.
Potrivit deputaţilor, actualul buget nu reflectă suficient nevoile financiare asociate confruntării cu provocările secolului XXI. Comisia este invitată să prezinte o propunere ambiţioasă pentru ca Strategia EU 2020 să aibă succes, precum şi să consacre 3% din PIB-ul european pentru cercetare şi dezvoltare atât din bugetul UE, cât şi din bugetele naţionale.