Chişinău / Moldova.ORG/ — În ajunul alegerilor, situaţia de la Corjova devine tot mai tensionantă. Separatiştii fac tot posibilul ca să împiedice desfăşurarea alegerilor.
Sărbătoarea ultimului sunet este o bucurie pentru copiii din întreaga ţară, fiind sărbătorită frumos în toate instituţiile de învăţământ din republică. Însă, la gimnaziul din Corjova, această sărbătoare s-a desfăşurat fără onorarea simbolurilor de stat ale Republicii Moldova, mai mult, “administraţia” locală a întrerupt curentul electric pentru a împiedica desfăşurarea activităţilor preconizate.
Directorul gimnaziului, Constantin Sucitu a declarat că, anterior, la insistenţa autorităţilor din zonă, a semnat o avertizare prin care se obligă să nu desfăşoare activităţi care impun arborarea drapelului şi intonarea imnului de stat.
Constantin Sucitu a mai adăugat că a devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, şcolilor din Transnistria, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău, în special la 1 septembrie şi la 31 mai, sǎ li se interzică onorarea simbolurilor Republicii Moldova.
Cât priveşte deconectarea curentului electric de către “autorităţile” transnistrene pentru a împiedica desfăşurarea activităţilor destinate sărbătoririi ultimului sunet, Preşedintele Asociaţiei Promo-Lex a declarat că: „Constantin Sucitu s-a adresat autorităţilor noastre cu rugămintea de a-i oferi ajutor în ceea ce priveşte respectarea legii. Nu a primit nici un răspuns. Dimineaţa cei de la Comisariatul de poliţie din Dubăsari i-au recomandat să nu arboreze drapelul şi să nu intoneze imnul pentru a nu-i provoca (pe transnistreni). Directorul a fost de acord şi a executat această indicaţie, iar acum a fost dus de nas ca să nu poată desfăşura acest careu. Dacă a avut intenţia să respecte legea acest om curajos, el nu a avut posibilitatea pentru că nu a fost susţinut şi a fost rugat de către organele constituţionale şi el, evident, se supune acestor organe constituţionale ”, a menţionat Ion Manole.
Acesta a mai declarat că Procuratura este prima instituţie responsabilă şi vinovată de toată situaţia care se întâmplă acolo. „Din păcate, pentru autorităţile Republicii Moldova nu contează drepturile omului. Procuratura trebuie să fie foarte profesionistă şi să ducă la capăt fiecare incident, problemă, dosar, să-l trimită în instanţa de judecată şi să anunţe persoanele care se fac vinovate de încălcarea legii şi a drepturilor omului . Dacă nu ai Procuratură care să facă ordine şi să pună la respect pe toţi criminalii, degeaba te numeşti ţară”, a conchis Ion Manole.
Anterior, separatiştii au interzis desfăşurarea activităţilor cu caracter electoral. Candidaţii nu aveau voie să desfăşoare întâlniri cu alegătorii sau să întreprindă alte acţiuni.
„Toţi agenţii economici au fost chemaţi la miliţie pentru ca, sub semnătură, să scrie că nu vor participa la alegerile locale. Consilierii sunt ameninţaţi şi doar unora li se permite să organizeze întâlniri cu alegătorii. Noi nu suntem apăraţi, ar trebui să existe securitate, poliţia ar trebui să se implice, să ne apere, să nu permită provocări", a menţionat Valeriu Miţul, ex-primarul localităţii.
Acesta a mai adăugat că “autorităţile” transnistrene vor face tot posibilul ca persoana înaintată de către Tiraspol pentru funcţia de primar în Corjova să câştige alegerile în cazul în care aceştia nu vor putea împiedica cetăţenii să meargă la vot.
Mai mult, aşa-numitelor organizaţii căzăceşti pregătesc provocări pentru ziua alegerilor, 5 iunie, şi ameninţă cu represalii.
"Nu avem nici o obiecţie, dacă undeva în Chişinău, la 5 iunie, vor avea loc alegerile primarului. Însă autorităţile moldovene nu au niciun drept să desfăşoare alegeri în Transnistria. În timpul conflictului moldo-transnistrean din 1992, nici un proiectil nu a căzut peste Chişinău, dar noi ştim ce înseamnă prieteni şi rude moarte sau case distruse. Poporul transnistrean nu doreşte război, ci pace", susţine Galina Galinkovskaya, membru al Camerei Publice a autoproclamatei Republici Nistrene.
De menţionat că, anterior, directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex a declarat, într-un interviu tefonic, că aceste măsuri întreprinse de către “autorităţile” de la Tiraspol sunt ilegale şi au rolul de intimidare a cetăţenilor.
“Ştim cu toţii că în luna iunie vor fi reluate negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2 şi aceste acţiuni, din partea autorităţilor transnistrene, nu fac altceva decât să zădărnicească aceste tratative folosind intimidări la adresa cetăţenilor şi atacuri directe la persoane. De fiecare dată când se încearcă a fi reluate aceste negocieri, autorităţile din Transnistria recurg la diferite acţiuni. Aceasta este o tensionare artificială a situaţiei în legătură cu negocierile în reglementarea transnistrenă”, a precizat Alexandru Postică.