Stela Stângaci: Moldova este prezentă în Italia cu ce are mai de preţ – oamenii săi / INTERVIU

Interviu cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană, Stela Stângaci, oferit pentru Moldova.ORG în contextul consemnării a 22 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre R. Moldova şi Italia.

Italia a fost printre destinaţiile cele mai atractive pentru concetăţenii noştri aflaţi în căutarea locurilor de muncă.  Dat fiind faptul că în perioada 2004-2007 aţi fost Consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Repiblica Italiană cunoaşteţi cum a evoluat situaţia moldovenilor în această ţără. Cât de mult s-a schimbat?

În anul 1998 erau doar 15 mii de cetăţeni moldoveni cu şedere legală pe teritoriul Italiei. La moment  numărul lor se ridică uşor la 300 de mii. În această cifră se încadrează şi  cei veniţi în Italia cu paşapoarte româneşti, bulgăreşti sau ale altor state UE. Aceşti cetăţeni se află în condiţii de legalitate, ceea ce le oferă drepturi, garanţii sociale, le permite să-şi reîntregească familiile. Aceasta este marea diferenţă. La început majoritatea moldovenilor aveau un statut ilegal în Italia. Cu actele în regulă, ei s-au unit în zeci de asociaţii, care se află pe întreg teritoriul Italiei. Avem peste 20 de parohii şi preoţi moldoveni. Mai mulţi concetăţeni au fost aleşi consilieri comunali în consiliile pentru străini. Deci, situaţia s-a schimbat mult. A avut loc un proces firesc, pe de o parte, de integrare a moldovenilor în societatea italiană, iar pe de altă parte, de consolidare a diasporei.

Constataţi că diaspora moldovenească din Italia a devenit mai vizibilă, mai activă?

Într-adevăr, diaspora moldovenească a devenit mai vizibilă, mai bine structurată. Asociaţiile moldovenilor din Italia sunt foarte active. Şi nu doar pe dimensiunea cultural-artistică, de promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale. Multe dintre ele sunt implicate activ în voluntariat, în domeniul social şi reprezintă puncte de referinţă importante pentru cetăţenii noştri, mai cu seamă în actuala situaţie de criză, când mulţi au pierdut locurile de muncă. Bunăoară, pe 3 aprilie, la Veneţia, vom organiza cu ministerul italian al muncii şi cu asociaţiile noastre o reuniune cu genericul ”Comunitatea migranţilor moldoveni: integrare, muncă”, unde vom pune în discuţie problemele şi vom căuta împreună soluţii.

E lucru ştiut că toate diasporele sunt în vizorul autorităţilor ţărilor de reşedinţă. De altfel, problemele migranţilor, în unele ţări europene, a devinit temă de dispută între forţele politice. În Italia, care este situaţia în acest context,  cu referire la cetăţenii moldoveni?

Am mai spus-o şi cu alte ocazii. Moldovenii au o faimă bună în Italia. Se integrează bine. Nu creează probleme. Da, există anumite forţe politice de extremă dreaptă care se pronunţă împotriva imigranţilor, însă ponderea lor este mică. În general, italienii sunt primitori şi deschişi faţă de străini. Poate tocmai pentru că au cunoscut şi ei din plin, de-a lungul istoriei lor, pâinea amară a imigraţiei.

În virtuitea activităţii, aveţi întâlniri cu concetăţenii noştri şi probabil, discutaţi şi despre anumite  probleme de ordin social. Ei reclamă necesitatea semnării unui Acord bilateral de protecție socială între Guvernele Moldovei şi Italiei? Cunosc că demult se discută la nivel oficial despre acest document?  

Evident că reclamă. Şi sunt absolut în drept să o facă. Despre acest Acord, într-adevăr, se discută de mai mult timp. De fapt, e o problemă sensibilă pentru italieni. Este un Acord care îi angajează la cheltuieli bugetare. Ori de câte ori am avut ocazia, am solicitat părţii italiene să purcedem la negocieri. Recent am avut o reuniune la Ministerul italian al muncii şi politicilor sociale şi  am reiterat necesitatea încheierii unui astfel de acord. În final, am avut acceptul părţii italiene de a organiza în scurt timp consultări moldo-italiene la acest subiect.

Susţinerea migranţilor este printre preocupările  Guvernului de la Chişinău, astfel a lansat mai multe proiecte de susţinere în acest scop. Un exemplu ar fi “Pare 1+1”, dar şi altele finanţate de UE. Având  singuranţa unui loc de muncă bine plătit, garanţia unei vieţi decente în Moldova, consdieraţi că concetăţenii noştri din Italia, ar dori să revină acasă?

Indiscutabil,  astfel de programe sunt binevenite. Cunosc mai mulţi moldoveni din Italia care şi-au deschis afaceri în Moldova datorită programului Pare 1+1. Referitor la fondurile europene, spre regret, cetăţenii noştri încă nu prea cunosc cum să le valorice, cum să întocmească corect un proiect. La acest capitol mai avem de muncit.

În ceea ce priveşte decizia de a reveni acasă, cred că moldovenilor nu le trebuie prea mult ca să se lase convinşi. Un loc de muncă care le-ar  asigura  un trai decent ar fi cel mai puternic argument.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Italia au fost stabilite acum 22 de ani, cooperarea bilaterală dezvoltându-se în baza unui cadru juridic format din 34 de acorduri bilaterale. Ţara noastră  cu ce este prezentă mai mult în Italia?

Moldova este prezentă în Italia cu ce are mai de preţ – oamenii săi, harnici şi cumsecade. Mi-ar place să fim mult mai prezenţi cu valorile noastre culturale, dar şi cu produsele şi mărfurile noastre. Ne vom dedica cu prisosinţă acestui obiectiv.

Acest lucru ar fi posibil odată cu inaugurarea Consulatului General al Republicii Moldova la Milano, Ambasada de la Roma axându-se mai mult pe alte aspecte, decât cel consular?

Deschiderea Consulatului la Milano, într-adevăr, va reduce din presiunea consulară asupra Ambasadei. Astfel, ne vom putea dedica mai mult activităţii diplomatice propriu-zise, promovării cooperării politice, economice, culturii, dezvoltării relaţiilor de înfrăţire şi a parteneriatelor la nivel local.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.