Statul va extinde asistenţa pentru persoanele care au suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl

Cetăţenii care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl vor fi asiguraţi cu produse alimentare şi cu suplimente alimentare care contribuie la eliminarea a radionuclizilor din organism, s-a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului (MPSFC).

Potrivit Agenţiei INFOTAG, ministrul Galina Balmoş a informat că Guvernul urmează să adopte proiectul pentru aprobarea regulamentului cu privire la asigurarea cu suplimentele alimentare respective, iar MPSFC şi Ministerul Sănătăţii lucrează la lista alimentelor care contribuie la eliminarea bionuclizilor din organism, pentru ca ulterior ea să fie aprobată prin hotărîre de Guvern”.

„În prezent, în R. Moldova stau la evidenţă circa 2700 de persoane, care au fost mobilizate în urma acţiunii de lichidare a consecinţelor catastrofei de la Cernobîl. Dintre aceştia, în anul 2007, au fost luaţi în evidenţă de către Casa Naţională de Asigurări Sociale 250 de participanţi, 2496 de invalizi, inclusiv: 347 – de gradul I, 2041 – de gradul II şi 108 – de gradul III. Persoanelor care au devenit invalide şi familiilor persoanelor decedate li s-au stabilit pensii conform legislaţiei în vigoare. Compensaţia unică pentru prejudiciul adus sănătăţii invalizilor este în mărime de un salariu mediu lunar pe republică, iar pentru familiile care şi-au pierdut întreţinătorul este de 15 salarii medii pe republică. La pierderea întreţinătorului compensaţia anuală este de 360 lei, concediul suplimentar este în cuantumul de 1394 lei. Prestaţia lunară pentru invalizii de gr. I este de 1799 lei (după indexarea de la 1 aprilie), de gr.II – 1371 lei, de gr. III – 693 lei”, a declarat ministrul.

Solicitat de INFOTAG, Anatolie Bagrin, director executiv al Fondului Republican de Susţinere Socială a Populaţiei, a spus că, o dată la cinci ani, se oferă ajutoare unice cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei. „Valoarea acestor ajutoare este de două ori mai mare decît a celor oferite în fiecare an. În plus, oferim ajutor persoanelor care suferă de diferite maladii în urma lichidării consecinţelor catastrofei. Aceste persoane au nevoie de un tratament regulat şi destul de des. De aceea noi îi asigurăm cu tratamentul pe care îl prescrie medicul după spitalizare, în caz dacă e necesară”, a precizat el.

INFOTAG precizează: Pe 26 aprilie se vor împlini 22 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, care a avut loc la aceeaşi dată, în anul 1986. 600.000 de persoane au fost mobilizate pentru lichidarea efectelor exploziei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.