Statele grupate sub titulatura GUAM, Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova, participante la inceputul acestei saptamani la summit-ul OSCE de la Ljubljana, i-au solicitat Rusiei, prin intermediul ministrului de Externe basarabean Andrei Stratan, sa-si retraga trupele militare din Moldova.
Rusia ar urma, astfel, sa isi respecte angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, privind retragerea prezentei militare din Republica Moldova, anunta Info-Prim Neo. Demnitarul basarabean a tinut o alocutiune din partea statelor-mebre GUAM in cadrul intalnirii din capitala Sloveniei, in care si-a exprimat regretul fata de lipsa de progrese in procesul de retragere a trupelor si munitiilor rusesti din estul Republicii si a solicitat reluarea imediata a evacuarii trupelor ruse de pe teritoriul tarii sale.
Minitrul Stratan a mai subliniat pe parcursul discursului sau ca OSCE ii revine un rol important in gestionarea crizelor si solutionarea conflictelor si, in special, in procesul de reglementare politica a diferendului transnistrean. Totodata, oficialul basarabean a apreciat inalt participarea Uniunii Europene si Statelor Unite la formatul largit de negocieri, subliniind faptul ca principiul independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale al Basarabiei este unul „inteles de la sine” pentru reglementarea problemei transnistrene, iar obiectivul final al negocierilor nu poate fi altul decat definirea statutului juridic special al regiunii separatiste in componenta Republicii.
Seful delegatiei basarabene a mai subliniat la reuniunea Consiliul Ministerial importanta desfasurarii Misiunii UE de asistenta la frontiera moldo-ucraineana, care va contribui la reglementarea problemei transnistrene.
Andrei Stratan s-a mai intalnit la reuniune cu seful delegatiei britanice, Ian Pearson, ministru de Stat pentru Drepturile Omului al guvernului britanic, cu care a efectuat un schimb de opinii pe marginea cooperarii Basarabiei cu UE, in special cea referitoare la rolul Uniunii in solutionarea transnistreana. Cu aceasta ocazie, interlocutorul britanic a exprimat sprijinul tarii sale si al UE pentru pozitia Chisinaului in cadrul procesului de negocieri si a subliniat importanta misiunii de monitorizare a UE la frontiera moldo-ucraineana. Problema transnistreana a mai fost pe larg abordata in cadrul intrevederii lui Andrei Stratan cu adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene, Daniel Fried, care a exprimat sprijinul Washingtonului in procesul de solutionare a problemei transnistrene.
Acelasi subiect a fost discutat de catre seful diplomatiei basarabene cu secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut. Stratan i-a solicitat secretarului general consolidarea Organizatiei, avand in vedere respectarea de catre statele participante a angajamentelor asumate in cadrul OSCE, implicit, a angajamentelor asumate de catre Federatia Rusa la summit-ul OSCE din 1999.
Reuniunea ministeriala a OSCE de la Ljublijana s-a desfasurat in perioada 5-6 decembrie. // Romanian Global News