Connect with us
"
"

Social

Starea copilului diagnosticat cu meningită purulentă rămâne a fi gravă, dar stabilă

Publicat

pe

PE SCURT

Starea copilului internat cu meningită purulentă rămâne a fi gravă, dar stabilă. Se constată o ameliorare a stării generale, cu cedarea semnelor generale de intoxicaţie, involuţie a erupţiilor hemoragice, dar şi a celor de meningită.

Continuă tratamentul intensiv în secţia de reanimare. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează menționează că, datorită intervenției rapide a medicilor, a fost depășit stadiul de șoc de gardul II-III și edem cerebral.

PE LUNG

Copilul, în vârstă de 13 ani, a fost transportat în stare gravă, pe data de 27 aprilie, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, cu diagnoza la internare infecție meningococică, meningococemie, meningită meningococică, șoc toxicoinfectios, șoc de gradul II-III, edem cerebral, acidoză metabolică, nefrită toxică.

Diagnosticul a fost confirmat prin biologie moleculară de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Meningita este o infecție a membranelor protectoare, care înconjoară creierul și măduva spinării și este provocată de viruși și bacterii. Dacă nu este tratată rapid, poate duce la intoxicarea cu sânge, adica septicemia, dar și leziuni permanente ale creierului și ale nervilor.

Simptomele meningitei sunt: febra, stare de rău, iritabilitate și lipsa energiei, dureri de cap, dureri musculare și ale articulațiilor, respirație accelerată, convulsii, vomă etc.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă populația să se adreseze imediat la medic la primele simptome de boală, pentru a se putea interveni la timp cu tratamentul corespunzător.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Ultimele noutăți despre Covid-19 în Moldova. Starea pacientei nr. 1 se ameliorează

Publicat

pe

De către

PE SCURT

  • Guvernul va aproba miercuri un proiect de lege care va prevedea amendarea sau chiar tragerea la răspundere penală a persoanelor care vor oferi date eronate sau care în mod premeditat vor fi implicate în apariția focarelor și răspândirea coronavirusului în Republica Moldova. 
  • Dodon anunță că ar putea fi limitată tranzitarea teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta după ce România a interzis toate zborurile din și spre Italia, o țară afectată puternic de noul coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. 
  • Starea sănătății femeii de 48 de ani, care s-a reîntors din Italia și a fost internată cu coronavirus la Spitalul Republican, s-a ameliorat ușor. Autoritățile declară că aceasta răspunde pozitiv la tratament. Ceilalți pasageri ai cursei Milano-Chișinău sunt monitorizați. 
  • Alte șase persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul virus. Rezultatele acestora vor fi prezentate pe parcursul zilei de astăzi.

PE LUNG

Igor Dodon: „Situația extraordinară necesită soluții extraordinare”

Igor Dodon a declarat astăzi că toate persoane care, „prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate”, pun în pericol sănătatea și viața altor cetățeni, vor răspunde răspunde conform legii. „Este vorba de un milion 350 mii de pensionari și copii, sănătatea cărora este pusă în pericol din cauza unei persoane sau a unui grup de persoane care mint la frontieră că nu vin din zonele afectate, care nu doresc să comunice cu medicii, care se ascund, fug din spitale. Situația extraordinară și necesită soluții extraordinare”, a spus Dodon.

O altă inițiativă lansată de acesta prevede limitarea tranzitării teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. „În cazul în care România a interzis zborurile din și spre Italia sau alte zone unde au fost depistate focare, nu putem permite ca Moldova să devină o zonă de tranzit”, a menționat Igor Dodon, precizând că este examinată oportunitatea ca să fie limitat sau permis accesul doar pentru cetățenii noștri.

În cadrul conferinței, șeful statului, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste, a pronunțat numele pacientei cu COVID-19. Întrebat dacă există cetățeni români infectați pe teritoriul Republicii Moldova, șeful statul a menționat numele femeii, spunând că  ar putea fi vorba de aceeași persoană, internată la Spitalul Clinic Republican, întrucât aceasta ar putea avea dublă cetățenie. Acțiunea a trezit nemulțumirea internauților. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat pe Facebook că este extrem de grav faptul că președintele a divulgat numele pacientei. „Este contrar legii și a drepturilor omului. În nicio țară până acum nu a fost divulgat vreun nume al persoanelor infectate cu coronavirus. Și nici presa nu a căutat să afle și să scrie, pentru ca asta vine în contradicție cu normele deontologice”, a menționat ea. 

Tot astăzi, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu femeia diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu Constituția RM, cetățenii, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”, se arată în mesajul asociației.

Starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă

Tot astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și directorul Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru au declarat presei că starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă. Aceasta se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS.

„Starea ei este ușor pozitivă, semnele de inflamație s-au redus.Parametrii biochimici s-au îmbunătățit, rămâne micșorată concentrația de oxigen în artere ceea ce ne vorbește despre o pneumonie banală”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

Potrivit lui, medicii sunt optimiști că totul va fi bine, precizând însă că femeia rămâne a fi în pericol, întrucât are patologii foarte grave. 

În după amiaza zilei, ministra Dumbrăveanu a anunțat că pacienta nu mai are nevoie de respirație asistată, înregistrând o ușoară dinamică pozitivă. Totodată, Dumbrăveanu a anunțat că autoritățile de la Chișinău au făcut o solicitare către autoritățile italiene detalii despre pacienta de la Spitalul Clinic Republican „pentru a vedea dacă au fost prelevate anumite teste, dacă au fost rezultatele acestor teste de laborator, care a fost tratamentul”. 

Pasagera care a stat alături de femeia infectată cu noul tip de coronavirus în avionul de pe cursa Milano-Chișinău nu a fost infectată. Totuși, femeia va fi monitorizată în continuare, la fel ca ceilalți pasageri de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău. Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat că s-au identificat 14 persoane care au completat date eronate în fișele epidemiologice și pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul a Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane

„În aeronavă se aflau 145 de pasageri, printre care și zece cetățeni ucraineni. Autoritățile din Ucraina au fost anunțate. Acum sunt 136 de persoane monitorizate de autoritățile din Republica Moldova. Azi vor fi prelevate probele pentru patru cetățeni din regiunea transnistreană”, a mai menționat ministra.

Alte 6 persoane suspecte de infectare 

Ministra Dumbrăveanu a precizat că astăzi au fost înregistrate patru cazuri suspecte de coronavirus, în cazul a doi copii și doi adulți. Au fost efectuate testele de laborator, iar rezultatele sunt negative. 

Totodată, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate șase persoane adulte, care au fost aduse de la punctele de trecere a frontierii. „Sunt tratate de medici drept cazuri suspecte. Toate persoanele au revenit din zonele de risc”, a spus ministra. Persoanele au fost testate, iar rezultatele urmează a fi aflate mai târziu.

Întrebată de ce Republica Moldova nu dispune de izolete, ministra Sănătății, Viorica Dumbraveanu a declarat că, potrivit OMS, acestea sunt utilizate în cazul unor infecții foarte grave, cum ar fi Ebola. „În cazul virusului cu care luptăm acum, izoletele nu sunt recomandate ca măsuri de precauție, în special pentru pacienți. Transportarea se face cu ambulanța. Nu sunt cerințe speciale pentru această ambulanță, dar vorbim despre echipamente de protecție individuală care trebuie folosite de personalul medical”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu Covid-19 sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

La momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Deocamdată, concediu medical a fost acordat pentru 50 de persoane încadrate în câmpul muncii.

 În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu țării au intrat 22 444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Citește mai departe

Copilul meu singur acasa

Ce face copilul tău pe Internet? Statistici despre exploatarea sexuală online și ce vârstă au victimele

Publicat

pe

PE SCURT

Tu știi ce face copilul tău online? Îl supraveghezi?

„Exploatarea sexuală online a copiilor este o formă de abuz. Chiar dacă nu lasă urme pe corp, sechelele pe care le provoacă în sufletul unui copil sunt mai adânci decât ne putem imagina. Perioada de recuperare după un astfel de abuz este mult mai îndelungată. Iar ecourile traumei revin repetat de-a lungul vieții”. Este declarația făcută de Elena Botezatu, directoarea Programului Copii al CI „La Strada Moldova” în cadrul unei conferințe de presă.

PE LUNG

Aproape 60% dintre victimele beneficiare ale „La Strada Moldova” au între 13 și 15 ani, iar fiecare al 10 copil are sub 10 ani. 

Forme noi și periculoase de exploatare sexuală a copiilor în spațiul virtual:

sextortion – hărțuirea sexuală online

sexting – producerea și transmiterea online a conținuturilor cu caracter intim

Specialiștii menționează că formele de abuz menționate mai sus sunt periculoase pentru că, la primele etape, sunt voalate în conversații despre prietenie și iubire, simulate de abuzator în comunicarea cu copilul sau adolescentul. Copilul este manipulat și convins să producă imagini și video drept dovadă a unei relații speciale. La scurt timp, încep hărțuirea, șantajul, exploatarea online, care pot continua luni în şir. Copilul trăiește frica 24 din 24 de ore, din motiv că telefonul mobil este întotdeauna în preajmă și agresorul poate da oricând de el.

Cine sunt abuzatorii?

20-25 ani – 41%

40-45 ani – 35%

18-20 ani – 18%

50-55 ani – 5%

Pericolul vine și din faptul că fenomenul nu este înțeles sau recunoscut nici de specialiști, care invocă lipsa probelor în investigarea unor astfel de infracțiuni. Or, fiecare material cu caracter intim, în care apare un minor, trebuie perceput a priori drept probă principală a săvârșirii unui abuz sexual online asupra unui copil. Totuși, din lipsă de informații despre specificul exploatării sexuale a copiilor în spațiul virtual, profesioniștii din domeniu, direct sau indirect, descurajează raportările acestor infracțiuni.

4 din 5 copii au fost blamați de părinți

Pe de altă parte, sunt stereotipurile sociale legate de victimele unui abuz sexual, care favorizează răspândirea fenomenului. Copiii ezită să le vorbească părinților despre ce li s-a întâmplat, pentru că știu că nu vor fi crezuți, for fi învinuiți sau chiar pedepsiți pentru că au produs și au transmis fotografiile sau înregistrările video „indecente”. „Niciun copil însă nu alege să fie abuzat sexual online. În 8 din 10 cazuri abuzatorul a construit online o relație apropiată cu copilul, bazată pe încredere sau chiar iubire. Abuzatorul manipulează foarte abil victima, exploatând specificul vârstei, particularitățile psihologice, statutul social și nevoile primare ale copilului”, a mai spus Elena Botezatu.

Măsurile întreprinse de către legiuitori sunt cu mult în urma dezvoltării tehnologiilor informaționale – de circa 4,5 ori.

Specialiștii au declarat că există și se mențin lacunele din cadrul legal. Lacune care permit răspunderea penală ineficientă pentru un abuz sexual sau exploatare sexuală a minorului.

Potrivit adjunctului procurorului-șef PCCOCS, Sergiu Russu măsurile întreprinse de către legiuitori, în scopul protejării copiilor împotriva exploatării sexuale prin intermediul internetului, sunt cu mult în urma dezvoltării tehnologiilor informaționale – de circa 4,5 ori. Prin urmare, adaugă specialistul, racordarea legislativă la nivelul actual de dezvoltare și folosire a mediului online de către exploatatori și de către copii ar avea un rol determinant în prevenirea și investigarea reușită a unor astfel de crime.

Enlarge

foto_2
Elena Botezatu de la CI „La Strada Moldova” și Sergiu Russu, adjunctul procurorului-șef PCCOCS

Cum au făcut cunoștință?

ok.ru – 48%

facebook.com – 26%

instagram – 14%

youtube.com – 7%

Doar în ultimii 2 ani, Echipa de Asistență a Copilului din cadrul CI „La Strada Moldova” a gestionat aproape 50 de dosare ce reprezintă abuzuri sau exploatare sexuală online a copiilor. În prima jumătate a anului 2019, avocatul și psihologii EAC au preluat 43 de cazuri noi de abuz sexual asupra copiilor. Conform prevederilor Codului Penal, acestea au fost clasificate drept cazuri de trafic (16), pornografie (16), hărțuire sexuală (1), ademenire (1), acțiuni perverse (1), violuri (7) și acțiuni violente cu caracter sexual (1).

Citește mai departe

Social

Copilul de 11 ani din Stăuceni, diagnosticat cu rabie, a murit la spital

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Copilul de 11 ani din Stăuceni, diagnosticat cu rabie, a murit în această noapte la spital.

Informația a fost confirmată de reprezentanții Spitalului Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, scrie Unimedia. Băiatul, care a fost internat în stare extrem de gravă s-a îmbolnăvit, după ce a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine.

PE LUNG

La 7 iulie au apărut slăbiciuni generale, cefalee, lipsa poftei de mâncare, febra până la 39,3 ºC, agitaţie. La spital, starea acestuia s-a agravat, iar la 16 iulie s-au observat semne de aerofobie, pierderea vocii, în baza cărora s-a suspectat rabia.

Băiatul era ataşat de câini şi pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgârâiat, muşcat uşor.

Băiatul a fost internat în Secția de reanimare, pe 12 iulie. Acesta făceaparte din familie social vulnerabila. Mama se află peste hotare. Minorul era sub tutelă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle2 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social4 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social23 de ore în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie24 de ore în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031