Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu membrii delegatiei Comitetului de Cooperare Parlamentara Republica Moldova-Uniunea Europeana, informeaza MOLDPRES cu referire la serviciul de presa si imagine al Parlamentului.
in cadrul discutiilor, Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca a VIII-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentara RM-UE, care isi va incepe astazi lucrarile, are pentru Republica Moldova o conotatie mai importanta decit cele precedente, intrucit se desfasoara concomitent cu implementarea de catre tara noastra a Planului de Actiuni RM-UE, dar si intr- un cadru politic national stabil.
Marian Lupu a accentuat ca stabilitatea politica actuala din tara a creat premise favorabile pentru realizarea cu succes a reformelor in directia integrarii europene.
Potrivit Presedintelui Legislativului, implementarea Planului de Actiuni a determinat domeniile prioritate de activitate, in prezent tara noastra identificind mecanismele de executare a prevederilor acestui document.
Marian Lupu a stipulat ca prevederile Planului de Actiuni sint apreciate de catre autoritati, in primul rind, drept auto angajamente, in virtutea faptului ca vizeaza adoptarea pentru toate domeniile a standardelelor europene, care si-au demonstrat eficienta si viabilitatea. in context, spicherul a accentuat ca obiectivele de integrare europeana a Republicii Moldova vizeaza nu atit politica externa, cit, in primul rind, realizari la nivel national.
Spicherul a informat, de asemenea, oficialii europeni despre faptul ca Parlamentul este in proces de elaborare a unui program legislativ pentru ajustarea legislatiei nationale la aquis-ul comunitar, care urmeaza sa fie definitivat pina la finele anului curent. Potrivit lui Marian Lupu, acest program presupune o abordare sistemica a procesului legislativ, stabilirea prioritatilor actiunilor, precum si va permite identificarea unui echilibru intre actiunile ce necesita a fi infaptuite cu resursele financiare disponibile.
Marianne Mikko, copresedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentara RM-UE, a afirmat, la rindul sau, ca Republica Moldova a avansat semnificativ pe calea reformelor democratice, salutind in particular semnarea Planului de Actiuni RM-UE, dar si preconizata deschidere a Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau.
Oficialul european si-a exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca Republica Moldova si-a stabilit un set de prioritati clare in procesul de integrare europeana, exprimindu-si speranta ca acestea vor fi materializate in actiuni concrete. // Moldpres