Diaspora
Spectacolele Teatrului de Păpuși „Licurici” au adus bucurii și zâmbete copiilor moldovenilor din Italia// FOTO

Padova, Ravena, Milano sunt orașele care, în aceste zile, au adunat sute de copiii ale moldovenilor din diasporă pentru a viziona spectacolul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Această poveste îndrăgită de generații de copii a fost prezentată de către actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău care, în perioada 19-29 octombrie, se află într-un turneu în Europa.
Spectacolul „Capra cu trei iezi” trezeşte în inimile noastre bunătatea, mărinimia, compasiunea, toleranţa, prietenia și, după cum ne povăţuişte marele povestitor Ion Creangă, răsplata nu întârzie să vină căci: „Bine faci, bine găseşti”.
În premieră, turneul se desfășoară cu scopul promovării poveștilor lui Ion Creangă în rândurile copiilor din diasporă, consolidării relaţiilor acestora cu părinţii și stabilirii legăturilor emoționale cu țara natală.
Adresarea privind prezentarea unui spectacol copiilor moldovenilor de peste hotare a venit din partea profesorilor care activează în cadrul centrelor educaționale, deschise în diasporă și a fost reiterată cu ocazia desfășurării Zilelor Diasporei de către membrii asociațiilor diasporei, precum și de părinții copiilor care au participat la ediția din acest an a Programului guvernamental DOR – Diasporă*Origini*Reveniri.
În urma spectacolelor în Italia, părinții copiilor au venit cu mulțumiri în adresa organizatorilor, menționând că sala a fost arhiplină iar frumosul proiect a adus emoții de nedescris, lacrimi de bucurie atât la cei mici, cât și la cei mari.
„Mulțumim pentru posibilitatea de a reveni în copilărie, de a ne simți iarăși copii, dar cel mai mult mulțumim pentru minunata ocazie, oferită copiilor noștri de a retrăi aceleași emoții pe care le-am simțit și noi la rândul nostru. Asemenea acțiune a fost organizată prima dată pentru copiii noștri, la final nu se dădeau duși acasă, a fost o adevarată sărbătoare pentru familiile tuturor. În plus, ca oricare altă poveste de-a noastră a avut și un spirit educativ, precum cultivarea dragostei față de carte, bunătate și smerenie față de părinți”, a mărturisit Liliana Balaur-Țurcanu.
Următoarele spectacole se vor desfășura în orașele Lisabona (27 octombrie) și Faro (28 octombrie) din Republica Portugheză, și în orașul Madrid, Regatul Spaniei (29 octombrie), și sperăm să aibă același impact pozitiv și o sală plină de spectatori.
Turneul este organizat de către Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu susținerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, cu suportul și implicarea misiunilor diplomatice, dar și a asociațiilor din diasporă.
Evenimentul face parte din strategia Guvernului Republicii Moldova de a dezvolta un cadru sustenabil și comprehensiv de colaborare între instituțiile statului și diasporă, bazat pe încredere și inițiative comune axate pe promovarea limbii și culturii naționale.
Alegeri
Candidat în Diasporă, condamnat în SUA pentru violență domestică și privare de libertate

Un tănâr condamnat în SUA pentru violență domestică și privare de libertate candidează la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Alin Alexandrin Patron, candidatul independent la alegerile parlamentare din 24 februarie are, de fapt, antecedente penale, după ce Curtea Supremă din Washington l-a găsit vinovat pentru că a agresat, în SUA, o tănâră din Republica Moldova, scrie Unimedia.info.
Sursa citată face referire la nota informativă a procurorului adjunct pe caz, Angela J. Kaake.
O plângere pe numele moldoveanului a fost depusă în luna octombrie 2015 la Curtea Supremă din Washington de către o tânără originară din Republica Moldova. Aceasta a povestit cum a ajuns să-l cunoască pe Alexandrin Patron și ce i s-a întâmplat.
Sursa citată menționează că tânără este din Republica Moldova și a mers în Statele Unite ale Americii în anul 2014. Pe atunci avea 20 de ani. L-a cunoscut pe Alexandrin Patron pe rețeaua de socializare Facebook. Potrivit ei, Alexandrin i-ar fi propus să se mute în apartamentul pe care îl închiria el, iar între timp își va căuta un nou loc de muncă.
Se menționează că victima nu ar fi avut sentimente față de agresor, iar faptul că se mutase la el nu avea să însemne că își dorește o relație cu acesta.
„Într-o seară când se întorceau acasă dintr-un club, băiatul a agresat-o, lovind-o cu palma peste față. Ajunși acasă, bărbatul a început să țipe, să o numească vulgar și a încuiat-o în dormitor, ca aceasta să nu fugă din apartament, scrie portalul.
Tânăra ar fi încercat de mai multe ori să evadeze, însă Alexandrin a agresat-o la fiecare încercare. Într-un final aceasta a reușit să fugă din dormitor, să-și ia telefonul, și, ajutată de un alt coleg de apartament, să sune la poliție, iar Alexandrin Patron să fie arestat.
Acesta a negat acuzațiile aduse și a pledat nevinovat.
În pofida declarațiilor făcute, Alexandrin Patron a fost găsit vinovat pentru aplicarea violenței domestice de gradul trei, care presupune hărțuirea fizică și psihică exercitată asupra unei persoane. În iunie 2016, Patron a fost condamnat în a doua instanță.
Astfel, potrivit actului sentinței, inculpatul nu are voie să intre în contact cu victima pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, acesta a achitat o sumă de 1.853,42 $.
Alexandrin Patron a fost eliberat pe cauțiune, însă timp de 12 luni a fost sub supravegherea organelor de drept.
Articolul integral poate fi citit AICI.
Alegeri
Diaspora.Voteaza.md – o nouă aplicație web destinată cetățenilor din afara țării

Comisia Electorală Centrală a lansat astăzi o nouă aplicație web – Diaspora.Voteaza.md – destinată cetățenilor cu drept de vot care, în ziua alegerilor, se vor afla în afara țării. Datorită acesteia, cetățenii din diasporă vor putea afla care sunt cele mai apropiate secții de votare, dar și cât de aglomerate sunt acestea.
Președinta CEC Alina Russu a declarat că scopul acestui instrument este de a facilita accesul la pentru exercitarea dreptului la vot. Aplicația va putea fi accesată atât de pe calculator, cât și de pe telefonul mobil.
Astfel, imediat ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia.
În funcție de localizarea utilizatorului, aplicația va indica trei secții de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum și traseul în aplicația google.maps sau o altă aplicație din telefon sau calculator.
De asemenea, pe pagina Diaspora.Voteaza.md pot fi găsite astfel de informații despre secția de votare cum ar fi: adresa fizică, numele instituției sau clădirii în incinta căreia este deschisă acea secție. De asemenea, în ziua alegerilor, aplicația va indica și ce secție este mai puțin aglomerată.
Mai mult ca atât, pe acest site poate fi găsită întreaga listă a secțiilor de votare care vor fi organizate peste hotarele Republicii Moldova – grupate pe țări, în ordine alfabetică.
Tot astăzi, a fost prezentat noua interfață care va reflecta prezența la vot în ziua alegerilor și rezultatele preliminare ale acestora, ținând cont de sistemul electoral mixt.
Linkul respectiv va fi făcut public mai târziu, din motive de securitate.
Această interfață a fost creată în urma hackathonului electoral – Innovoter, care a avut loc în septembrie 2018 și la care au participat peste 30 de tineri pasionați de IT și web-design.
Alegeri
Va parcurge peste 7 mii de km pentru a vota. Istoria moldoveanului din Caraibe

Alexandru Nartea, moldoveanul stabilit în insulele Caraibe, a călătorit mii de kilometri pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2016. Pentru scrutinul din 24 februarie, el va face același lucru. De data aceasta, va parcurge o distanță ceva mai lungă, peste 7 mii de kilometri, pentru a ajunge la secția de votare din Ottawa, Canada. Moldoveanul spune că mersul la vot reprezintă o tradiție în familia sa, iar distanța nu este un impediment.
Enlarge

Singura șansă de a schimba situația actuală
Alexandru Nartea și familia sa vor lua avionul de pe insula Sf. Lucia și vor zbura peste cinci ore pentru a ajunge în Canada. Acesta afirmă că aspectele organizatorice nu sunt o problemă și se rezolvă ușor. „Avem unde sta și avem cu ce ne îmbrăca”, glumește Alexandru. „Pentru că locuim în Caraibe, unde este tot timpul cald, vă dați seama că nu avem haine potrivite pentru vremea din Canada. Dar s-a rezolvat acest aspect. Pentru noi este important să votăm. Suntem determinați să o facem și să îndrumăm cât mai multă lume să meargă la vot. Este singura șansă de a schimba situația actuală”, spune moldoveanul din Caraibe.
Modul în care se va desfășura scrutinul parlamentar încă mai stârnește semne de întrebare printre membrii diasporei. „Cred că lucrurile sunt un pic confuze chiar și pentru noi, cei care avem acces la diferite surse de informare… Durează până înțelegi procedura de vot, cum sunt repartizate circumscripțiile, cine sunt candidații, mai ales că sunt mulți la număr. Dar imaginați-vă cum este pentru oamenii de la sate. Nu știu în ce măsură este lumea informată. Și oamenii din diasporă au tot felul de întrebări și neclarități”, povestește bărbatul.
Votarea este o tradiție
Alexandru Nartea mărturisește că cea mai mare motivație a sa de a merge la vot este situația din R. Moldova. „Nici nu mai trebuie să o descriu. Lucrurile sunt grave. Sărăcia, corupția, faptul că lupta împotriva corupției se mimează, statisticile care arată că oamenii pur și simplu pleacă din țară, educația în care se învață tot mai puțin, justiția care de fapt este injustiție… În toate domeniile lucrurile merg prost, iar noi nu le putem lăsa așa”, crede el.
Concetățeanul nostru mai spune că a identificat candidații care îi inspiră încredere și că are o opțiune de vot care merită susținută.
„În plus, în familia noastră votarea este o tradiție. Mergem la vot indiferent de distanță”, punctează moldoveanul.
Un test de curaj și rezistență
Deși locuiește și muncește de ani buni peste hotare, Alexandru Nartea este unul dintre moldovenii convinși că se vor întoarce acasă într-o bună zi. Este la curent cu tot ce se întâmplă în țară și urmărește cu interes evoluția situației din R. Moldova, inclusiv organizarea scrutinului din 24 februarie. Acesta consideră că distribuirea secțiilor de vot nu a fost făcută eficient. „Sperăm că va fi o schimbare și în ce privește actele cu care se va putea vota. Un document expirat nu înseamnă că cetățeanul își pierde drepturile. Sper ca această prevedere să fie schimbată în ultimul ceas”, menționează acesta.
Alexandru mai spune că aceste alegeri reprezintă un test de curaj și rezistență atât pentru cei de acasă, cât și pentru cei care locuiesc peste hotare.
„Pe moldovenii din diasporă îi îndemn să nu se lase descurajați de distanțele pe care trebuie să le parcurgă. Nu trebuie să ne pierdem speranța pentru că schimbarea este realizabilă. Putem repeta ceea ce am făcut în 2016 și o putem face chiar mai bine!”
Peste 24 mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil pe siteul Comisiei Electorale Centrale pentru a participa la scrutinul parlamentar din 24 februarie. Aceștia vor putea vota în una dintre cele trei circumscripții create peste hotarele țării.