Socola: Satul de la poalele stâncii (GALERIE FOTO)

Satele de pe malul Nistrului sunt încântătoare, unele frumos ordonate, altele înşirate precum mărgăritarele. Toate, însă, cu privelişti deosebite, rupte din poveste. Nistrul cu unduirile sale, stâncile cu vârfuri semeţe, schiturile rupestre încărcate de istorie, mănăstirile şi bisericile pline de veşnicie…

Privindu-le înţelegi că cel mai mare artist – Dumnezeu le-a orânduit pe pământ cu multă dragoste şi pricepere pentru că noi oamenii să le admirăm, dar şi să le ocrotim.

De data aceasta ne îndreptăm spre un sat de pe malul bătrânului Nistru – Socola, aflat la circa 100 de km de Chişinău şi cam 10 de centrul raional Şoldăneşti. Aici este totul atât de feeric încât am impresia că nu găsesc întotdeauna descrierea perfectă sau superlativul potrivit. Ştiu că ceea ce văd este mult mai mult decât istoria şi geografia neamului nostru, e mai mult decât nişte ani, evenimente. Orice pas înseamnă o nouă privelişte, orice pas înseamnă o nouă exaltare, o nouă, dar aceeaşi replică: „Extraordinar!”.

Pe mal de Nistru, mioriţele, mieluşeii şi căluţii caută iarbă printre florile galbene precum soarele. Câţiva bărbaţii pescuiesc, iar doi îndrăgostiţi se plimbă cu barca. E ora amiezii şi e toropeală nebună, doar umbra copacilor şi apa rece şi limpede ca lacrima te mai poate salva. La Socola acestea sunt din plin. Şi se mai adaugă liniştea deosebită şi peisajele minunate. Să tot stai şi să admiri grotele şi peşterile. Chiliile Mănăstirii de cândva stau şi veghează satul. Acum, rar cine-şi mai aminteşti că aici în miezul stânci sau nevoit călugări. Schitul rupestru de la Socola nu prea fost cercetat de oamenii de ştiinţe, astfel multe enigme au rămas nedescoperite.

Pe mal de Nistru, la poale de stânci, aici, la Socola, o dată la doi ani, de Duminica Mare, se desfăşoară Festivalului folcloric raional “Nistrule cu apă rece”. Curioşii sunt aşteptaţi déjà în vara lui 2013, la cea de-a XIV-a ediţie.

Îndemnul nostru e să mergeţi la Socola oricând simţiţi provocarea. Cel mai interesant e să porniţi la drum pe timp de vară, când natura oferă cele mai deosebite şi frumose tablouri, când bătrânul Nistru e mai liniştit, când soarele e mai darnic! Căutaţi locurile pline de legendă, pline de mister, încărcate de istorie şi sentimente.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.