SMURD –2: Moldova va beneficia de 10 ambulanțe, 4 autospeciale şi 4 piste de aterizare a elicopterelor

O nouă etapă de evoluție a Serviciului Mobil Reanimare și Descarcerare. Proiectul SMURD-2 urmează să fie realizat până în anul  2020, iar valoarea acestuia este de 10 milioane euro.

Subiectul a fost discutat sâmbătă, 6 august, la Bucureşti de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne Raied Arafat şi directorul SPSE Mihail Harabagiu

Oficialii au abordat posibilitatea intervenției primare a elicopterelor SMURD în zone de accident și pe trasee, în vederea reducerii timpului de răspuns.

Tot ei au specificat că în cadrul evoluției proiectului SMURD-2, Republica Moldova va beneficia de 10 ambulanțe, 4 autospeciale de descarcerare, 4 piste de aterizare a elicopterelor, 2 departamente de urgență, iar în România va fi creat un Centru de Instruire.

Proiectul urmează să fie realizat până în anul  2020, iar valoarea acestuia este de 10 milioane euro.

“Am vorbit mai mult despre proiectele de cooperare. Avem continuarea colaborării care a fost până acum, dar mai este şi proiectul european transfrontalier care ne interesează foarte mult, numit SMURD-2, pe care dorim să-l. Este implicat din România Inspectoratul Naţional de Urgenţă, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă Iaşi. Sunt convins că o să fie un proiect foarte important şi de succes cum a fost proiectul precedent”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat.

“Este foarte important că elicopterul SMURD va are intervenţii aero-medicale şi mai departe. Nimeni nu a suspendat acordul semnat între Republica Moldova şi România”, a declarat şeful Situaţiilor Excepţionale din Moldova, Mihail Harabagiu.

România și Republica Moldova au semnat în 2014 un acord de colaborare în domeniul situațiilor de urgență, care prevede și misiuni comune cu elicoptere SMURD.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.