Situatia financiara a sistemului bancar in 9 luni ale anului curent

Pe parcursul a noua luni ale anului curent, sistemul bancar din Republica Moldova a reflectat, in principal, tendinte pozitive de dezvoltare.

Astfel, o evolutie favorabila, incadrata pe un trend provenind inca din anii premergatori, a inregistrat capitalul de gradul I, care s-a majorat cu 11.5 la suta pina la 2713.8 mil. lei. Faptul s-a datorat in mare parte celei de-a doua etape de suplimentare a capitalului sus-mentionat pina la cuantumul minim de 45 mil. lei, initiata la 30.06.2005 si impusa bancilor comerciale de catre Banca Nationala a Moldovei in contextul consolidarii sistemului bancar. Un alt indicator financiar, media suficientei capitalului ponderat la risc, se mentine in continuare la un nivel inalt – 28,1 la suta (nivelul necesar e de 12 %). Reducerea acestuia, comparativ cu inceputul anului, denota capacitatea bancilor de a gestiona si de a redistribui fluxurile de mijloace banesti disponibile.

Activele, marcind in noua luni ale anului o crestere de 22.3 la suta, pina la 16260.8 mil. lei, exprima o calitate mai buna a desfasurarii activitatii bancilor. De mentionat, in special, cresterea cu 18.2 la suta pina la 8551.6 mil. lei a portofoliului de credite (net). Totodata, in perioada respectiva s-a remarcat o ameliorare a calitatii portofoliului de credite, ceea ce indica un discernamint incurajator in promovarea politicilor interne de creditare ale bancilor. La situatia din 30.09.2005, ponderea creditelor nefavorabile (substandard, dubioase si compromise), din totalul creditelor a constituit 4.8 la suta, micsorindu-se de la inceputul anului cu 2.1 puncte procentuale.

in contextul administrarii riscurilor, creditele au fost suficient de diversificate. Astfel, ponderea cea mai mare in totalul portofoliului au detinut-o creditele acordate industriei si comertului – 47.6 la suta, urmate de cele acordate agriculturii si industriei alimentare – 25.4 la suta, apoi de cele pentru imobil, constructii si dezvoltare – 6.9 la suta. Soldul creditelor de consum si al creditelor pentru extinderea afacerilor in marime de pina la 700 mii lei a constituit 1562.8 mil. lei, sau cu 35.2 la suta mai mult fata de 31.12.2004, cu o pondere de 17.3 la suta din totalul creditelor. in noua luni ale anului curent, venitul net pe sistemul bancar a inregistrat 351.6 mil. lei, sau cu 10.5 la suta mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Rentabilitatea activelor si cea a capitalului actionar au marcat 3.2 la suta si, respectiv, 17.3 la suta, ambii indicatori fiind in reducere nesemnificativa cu 0.5 p.p. de la inceputul anului.

Lichiditatea in sistemul bancar se mentine in continuare la un nivel inalt, atestind disponibilitatea mijloacelor banesti pentru creditarea economiei. Principiul I al lichiditatii pe sistem (active cu termen mai mare de 2 ani/resurse financiare cu termen potential de retragere mai mare de 2 ani Ł 1 ) a inregistrat un coeficient de 0.6. Principiul II al lichiditatii pe sistem (active lichide/total active ł 20 la suta) a constituit 36.1 la suta. Rata de crestere a activelor lichide pentru noua luni ale anului curent (21.5 la suta) s-a redus comparativ cu rata de crestere a acestora in perioada similara a anului precedent (29.3 la suta), ceea ce denota o orientare mai accentuata a bancilor spre investirea mijloacelor banesti disponibile.

Credibilitatea sistemului bancar este confirmata, in special, prin cresterea depozitelor persoanelor fizice – cu 30.7 la suta pina la 6347.6 mil. lei si a depozitelor persoanelor juridice cu 21.9 la suta pina la 5317 mil. lei. / Centrul de presa al Bancii Nationale a Moldovei // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.