Potrivit avocatului Alexandru Tănase, SIS este o structură „foarte închisă pentru societate”, care nu şi-a schimbat metodele de lucru, „ci doar portretele lui Dzerjinski au fost înlocuite cu portretul lui Voronin”.
Avocatul Alexandru Tănase, care e şi consilier municipal, susţine că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) trebuie să prezinte obligatoriu rapoarte de activitate parlamentului. Luni, în cadrul unei emisiuni televizate, Tănase a menţionat că peste 110 mln. lei ($9,6 mln.) se cheltuiesc anual din buget pentru întreţinerea SIS.
Invitaţii PRO TV Chişinău, vicepreşedintele parlamentului, liderul PPCD Iurie Roşca şi Alexandru Tănase, au discutat despre proiectul de lege privind dreptul de interceptare a convorbirilor telefonice, care în RM va fi atribuit exclusiv SIS. Al treilea invitat, noul conducător al serviciului, Artur Reşetnikov, nu a venit la emisiune, iar Serviciul de presă al SIS a motivat refuzul prin faptul că Reşetnikov a fost numit în acest post în urmă cu doar câteva zile şi trebuie să studieze în detaliu toate dosarele. Tănase a opinat că societatea trebuie să deţină informaţii veridice dacă SIS nu îi spionează pe cetăţenii care îl întreţin. Ar fi bine ca societatea să poată cunoaşte numărul solicitărilor de interceptare, dacă există documente de autorizare a interceptării convorbirilor şi unde se păstrează. În RM nu există informaţie dacă convorbirile telefonice ale cetăţenilor au fost interceptate legal, a spus avocatul, exprimându-şi doleanţa ca procuratura să-i informeze pe cetăţeni despre faptul că convorbirile lor telefonice au fost interceptate într-o anumită perioadă de timp (o lună sau două). Apreciind proiectul de lege, Iurie Roşca a spus că el este bun, cel puţin, pentru faptul că de acum încolo în ţară dreptul de interceptare îl va avea o singură structură, şi nu trei, ca până acum. Roşca a propus ca proiectul de lege să fie expertizat la Consiliul Europei.
Comentând dreptul SIS de interceptare a convorbirilor, Alexandru Tănase şi-a exprimat temerea că această structură este „foarte închisă pentru societate”, că ea practic nu s-a restructurat şi se deosebeşte puţin de Comitetul securităţii de stat al fostei URSS; că nu şi-a schimbat metodele de lucru („ci doar portretele lui Dzerjinski au fost înlocuite cu portretul lui Voronin”). Totodată, avocatul a declarat că nu este încântat de faptul că SIS va fi condus de către fostul consilier al preşedintelui Voronin care, a spus el, a fost comisar în sfera juridică. / INFOTAG // Timpul