Siria: proteste contra regimului Assad

De Victor Neaga/ Chişinău Moldova.ORG/ — Mii de protestatari antiguvernamentali au ocupat centrul celui de-al treilea oraş că mărime al Siriei, Homs, susţinând că nu vor părăsi locaţia decât după înlăturarea regimului.

Mii de protestatari pro-democratici din Siria au ocupat piaţa principală a celui de-al treilea oraş că mărime al ţării, promiţând să stea acolo până ce preşedintele Bashar al-Assad vă fi demis. Opoziţia a declarat că ocuparea centrului oraşului vă continua până când cererile politice vor fi îndeplinite. Acestea includ ridicarea imediată a stării de urgenţă sub care este condusă Siria de decenii şi eliberarea prizonierilor politici.

Martorii din oraşul central Homs au declarat luni că protestatarii au montat corturi în piaţa Sa’a Jadida, scandând pentru libertate şi răsturnarea guvernului.

Manifestanţii afirmă că intenţionează să efectueze greve până când toate cererile le vor fi îndeplinite. Ei doresc să pună capăt legilor de urgenţă vechi ale ţării, care dau puteri zdrobitoare forţelor de securitate să efectueze arestări şi detenţii.

Acest protest din Homs a urmat procesiunilor de înmormântare la care au participat mai mult de 10.000 de persoane, organizate pentru cel puţin 12 oameni ucişi în ciocnirile de duminică.

Ministerul de Interne din Siria a numit tulburările ţării o "insurecţie armată", desfăşurată de ceea ce dânsul a numit drept "organizaţii Salafiste" radicale. Mişcarea salafista îmbrăţişează o formă ultraconservatoare a islamului sunnit, cu rădăcini în Arabia Saudită, care pot fi găsite în întreaga regiune.

Autorităţile siriene au declarat de multe ori că ţara lor este ţinta unei conspiraţii. Ei dau vină pentru violenţele actuale pe bandele înarmate şi pe şpionii care furnizau arme din Liban şi Irak.

Duminică, chiar de Ziua Independenţei Siriei, mii de oameni au ieşit pe străzi în întreaga ţarǎ, cerând o mai mare libertate.

Activiştii au folosit site-urile de socializare în reţea pentru a îndemna sirienii la demonstraţii împotriva guvernului, în ciudă unei promisiuni prezidenţiale că legile de urgenţă vor fi înlăturate în termen de o săptămână. Preşedintele sirian a făcut acest anunţ sâmbăta.

Grupurile pentru drepturile omului spun că mai mult de 200 de persoane au fost ucise în timpul reprimării protestelor de către guvern.

Siria a fost condusă de familia Assad din 1970, când tatăl actualului preşedinte, Hafez al-Assad, a devenit şeful statului. El a murit în anul 2000.

Legile de urgenţă limitează eficient cele mai multe protecţii constituţionale pentru cetăţenii din Siria prin interzicerea demonstraţiilor, controlul mass-media şi prin permiterea spionajului. Acestea au fost în vigoare de aproape 50 de ani.

Potrivit reprezentanţilor protestatarilor din Homs, în jurul pieţii centrale unde au loc demonstraţiile, au fost înfiinţate puncte de control, astfel încât la proteste să poată adera numai cetăţeni neînarmaţi.

Unul dintre manifestanţi a declarat agenţiei de ştiri AFP că s-au adunat mai mult de 20 de mii de oameni să protesteze.

Cei adunaţi la proteste au decis să re denumească piaţa în Tahrir – similar celor din Cairo.

Mass-media oficială siriană a anunţat că, în Homs, mai mulţi militări de rang înalt şi membri ai familiilor lor au nimerit într-o ambuscadă şi au fost crunt ucişi .

Mulţi se tem că în Siria, sub pretextul luptei împotriva extremismului, autorităţile vor lua măsuri stricte împotriva protestatarilor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.