Sinteză/ Ion Chicu spune de ce plouă și de când Igor Dodon dă indicații Guvernului

PE SCURT

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Declaraţiile acestea au fost făcute de premierul Ion Chicu după întâlnirea tradiţională de luni dimineaţa cu preşedintele Republicii Moldova şi cu preşedintele Parlamentului.

Totodată, premierul a făcut aluzii despre anumite demisii din cadrul Guvernului menționând că trebuie „de mai concediat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii”. Ion Chicu a menționat și problema secetei. Acesta a glumit zicând că ploile din ultima săptămână pot fi considerate meritul Guvernului. 

Totuși, premierul a declarat că agricultorii nu vor primi compensații. În plus, șeful Executivului a explicat de ce nu au fost alocați bani pentru alegerile parlamentare noi din Hâncești și de ce șeful statului Igor Dodon dă indicații Guvernului.

PE LUNG

Alimentarea copiilor în școli

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, a menționat Ion Chicu, El a precizat că Guvernul va veni în curând cu calculele respective, menționând între altele că inițiativa îi aparține lui Igor Dodon. Suma exactă și perioada de când va fi realizat acest proiect nu a fost anunțat. Oficialul a precizat că resursele financiare necesare vor fi alocate de Guvern, împreună cu autoritățile publice locale.

„Cunoaștem că mulți copii au rămas fără părinți sau sunt plecați, iar alimentarea este cum este. În afară de datoria sfântă ca să le asigurăm sănătatea, trebuie să avem grijă și de imunitate”, a declarat Ion Chicu.

Prețurile la carburanți, plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică 

Prețurile carburanților vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Guvernul va finaliza săptămâna curentă proiectul de lege respectivi, a declarat  Ion Chicu, menționân că „actuala practică nu este bună”

„Săptămâna aceasta vom finaliza elaborarea proiectului de modificare a legii ca ANRE să plafoneze iarăși prețurile la carburanți. Cunoașteți că am instituit comisia de monitorizare a prețurilor. Am analizat efectele modificării legii când prețurile se stabilesc de sinestătător de operatori și credem că nu e o practică bună”, a spus premierul. 

Chicu a precizat că, în prezent, legislația prevede o rentabilitate de 10% pentru operatorii din domeniu, dar statul nu are nicio pârghie să afle costurile lor. „Și aici ei au o mare flexibilitate mai ales la majorări. Se mai întâmplă și diminuări, ca săptămâna trecută, dar vrem să fie totul întemeiat. De asta o să revenim la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți”, a declarat Chicu.

În 2016, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului 2018 au fost aprobate noi modificări potrivit cărora ANRE urma să stabilească prețurile plafon o dată la 3 luni, dar din martie 2019, ANRE nu mai participă la plafonarea prețurilor la carburanți.

Despre restanțele salariale 

„Bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Nu este absolut nicio problemă cu finanțarea. Este problema de lipsa a ordinii, de eliminare a acelor disfuncțiuni pe care am raportat-o în momentul învestirii Guvernului”, a ținut să precizeze Ion Chicu.

Precizarea premierului survine după ce actorii de la mai multe teatre s-au plâns în luna ianuarie pe Facebook că nu și-au ridicat salariile pe luna decembrie. De asemenea, premierul a fost sesizat pe facebook că și unele cadre didactice au întârzieri salariale.

„Este clar că trebuie de restabilit disciplina în instituții. De mai concendiat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii. De exemplu teatrele, care încă de vara trecută trebuiau să fie reorganizate în instituții publice. Nici până astăzi nu sunt reorganizate așa cum trebuie. De asemenea, unele universități trebuie să treacă la autofinanțare, pentru că încă din 2013 li se extinde termenul”, a adăugat oficialul.

„Chiar dacă subalternul greșește, fii bun și plătește”

Întrebat de presă cine din Guvern nu se descurcă, Ion Chicu a menționat că o evaluare a Cabinetului de Miniștri va fi făcută la 100 de zile de activitate a acestui Guvern.

„Eu am întrebări față de toți miniștrii. Față de mine au mulți întrebări. O să facem evaluarea respectivă, dar este lipsa de disciplină în anumite instituții. Nu neapărat ministrul e de vină, dar odată ce ți-ai asumat această răspundere, chiar dacă subalternul greșește fii bun și plătește”, a spus Ion Chicu.  

De ce nu au fost alocați bani pentru parlamentarelele noi de la Hâncești

Premierul Ion Chicu a fost întrebat despre inițiativa Ministerului Finanțelor de a folosi banii destinați alegerilor prezidențiale pentru organizarea scrutinului parlamentar din Hâncești. Acolo unde la 15 martie trebuie să aibă loc alegeri parlamentare noi. Asta după ce deputatul Alexandru Botnari (PDM), care a câștigat în circumscripția nr.38, a decis să renunțe la mandat de deputat 

„Când a anunțat fostul deputat Botnari că renunță la mandat? Am răspuns la întrebare?”, a întrebat retoric premierul Ion Chicu. 

Oficialul a explicat că Legea bugetului pentru anul 2020 a fost votată înainte ca Alexandru Botnari să anunțe că pleacă din Parlament și că trebuie de organizat alegeri parlamentare noi. „Dacă Doamne ferește cineva decide să fie organizate alegeri parlamentare în 2020? Bineînțeles că acești bani nu sunt prevăzuți în buget. Trebuie să vii cu rectificare. Așa și la Hâncești. Se va face această re-alocare, e un lucru tehnic care se întâmplă tot timpul”, a spus Ion Chicu.

De notat că, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță într-o scrisoare CEC, a propus ca din cele 167 milioane de lei prevăzute în buget pentru alegeri prezidențiale 4,2 milioane de lei să fie alocate în scopul acoperirii cheltuielilor necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare noi din 15 martie. 

De când Igor Dodon dă indicații Guvernului și premierului?

După ce președintele Igor Dodon a utilizat în cadrul declarațiilor anterior mai multe ori expresii de genul„ am pus în sarcină” sau „am dat indicații Guvernului”, jurnaliștii l-au întrebat pe Ion Chicu de când șeful statului dă indicații Guvernului și premierului.

„L-ați întrebat pe dl președinte?”, a fost reacția lui Ion Chicu. „Noi avem cadrul constituțional, totul este conform legislației. Suntem bucuroși că avem acesta conlucrare și coordonăm activitățile, că altfel nu e posibil”, a menționat oficialul.

Totodată, el a adăugat că „indicații prim-ministrului poate sa dea fiecare cetățean al RM“.

Despre secetă

„Este problema secetei, bineînțeles. Văd că în ultima săptămână mai plouă. Ne-au rugat de ploaie, puteți considera că e meritul Guvernului. Dar dacă serios, într-adevăr situația este cum este. În deplasarea de la sudul țării am văzut că acolo este foarte uscat. Specialiștii ne-au spus că 40 de centimetri din stratul de sol este absolut uscat”, a relatat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a mai spus că în prezent nu se discută despre eventuale compensații pentru agricultori în caz de secetă.

El a venit cu o recomandare pentru agricultori: să-și asigure terenurile. „În caz de situații excepționale, statul acordă compensări. Cazul nu s-a întâmplat. Sperăm că totul va fi bine. În primul rând agricultorii nu trebuie să uite că este instrumentul asigurărilor. Doi. Trebuie să revenim la programul de reabilitarea a irigării, pentru că schimbările climaterice încep să-și arate consecințele”, a mai spus Chicu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.