Connect with us

Politică

Singur in fata propriei provocari istorice

Singur in fata propriei provocari istorice

Publicat

pe

Constantin Tanase

Trecerea la modelul parlamentar de guvernare nu solutioneaza automat nici una din problemele societatii moldovene de astazi, ci, dimpotriva, le poate inmulti si agrava in cazul in care deputatii vor continua sa gandeasca si sa actioneze pe vechi. Eu nu cred ca schimbarea formei de guvernare va schimba si mentalitatea politica a deputatilor – un vin stricat, pus la pastrare intr-un butoi nou-nout, va strica si butoiul. Parlamentarismul, forma cea mai avansata de manifestare a democratiei, nu se poate realiza decat in conditiile unei clase politice de o inalta proba politica si morala. Da, e nevoie si de o majoritate parlamentara, dar aceasta este o conditie "tehnica", decisiva pentru bunul mers al lucrurilor fiind, totusi, calitatea acestei majoritati. O majoritate parlamentara formata cu participarea comunistilor ar compromite catastrofal notiunea de parlamentarism si ar arunca R. Moldova cu multi ani in urma.

E adevarat, votul din 5 iulie a salvat populatia de cosmarul unei campanii electorale devastatoare. Batul fiind cu doua capete, poate am pierdut in alta parte: sa recunoastem ca orice campanie electorala are si efectele ei benefice. In cazul sistemului nostru politic, aflat inca in faza de constituire, participarea partidelor la batalii electorale contribuie la limpezirea, structurarea si consolidarea lui, la educarea si maturizarea politica a societatii, la eliminarea din scena politica a partidelor compromise. Sa nu uitam ca partidul de guvernamant al agrarienilor a parasit scena politica in 1996, in urma alegerilor prezidentiale pe care le-a pierdut spectaculos. Desigur, aceasta "filtrare" se poate produce si in campaniile electorale parlamentare, numai ca distanta de 4 ani e o perioada de timp prea lunga in conditiile ritmului, totusi, accelerat de formare si modificare a optiunilor politice ale electoratului. Experienta noastra de zece ani demonstreaza ca un parlament "rezista" politic aproximativ doi ani; dupa doi ani de activitate se observa ca parlamentul nu mai reflecta coraportul de forte din societate si incepe a avea crize de agonie. Asa s-a intamplat cu primul parlament (democratic), care a fost nevoit sa se autodizolve, asa s-a intamplat cu cel de-al doilea (agrarian), care abia si-a mai tinut sufletul pana la termenul regulamentar, asa s-a intamplat si cu actualul parlament, care, in mod normal, trebuia sa dispara odata cu disparitia fostei ADR. In acest sens, campaniile electorale prezidentiale, care picau la doi ani dupa cele parlamentare, permiteau corectarea si normalizarea pulsului politic al societatii, chiar daca aceste placeri costau foarte scump.

Si totusi, ispita unor alegeri parlamentare anticipate trebuie depasita prin identificarea unei formule viabile de coabitare in sanul acestui parlament al fortelor politice alese in primavara lui 1998. Ca sa reziste pana la capatul mandatului, actualul parlament trebuie sa formeze o majoritatea politica functionala, imuna la actiunea factorilor subiectivi ("ranza liderilor") si obiectivi (eterogenitatea politica a partidelor din actualul parlament). O majoritate parlamentara fara comunisti este posibila, din punct de vedere teoretic, numai in cazul cand se vor putea re-aduna sub acelasi steag toate grupurile parlamentare din fosta ADR. Nu cred ca asa ceva mai este posibil in practica cu toate ca dupa votul solidar din 5 iulie s-a spus ca parlamentul a dat dovada de "maturitate politica". Ii va ajunge oare acestui parlament maturitate politica pentru a forma o majoritate parlamentara anticomunista? – iata intrebarea care se pune astazi.

Adoptand modificarile din 5 iulie, parlamentul si-a asumat intreaga raspundere pentru guvernarea tarii. Situatia creata e mai mult decat originala – cele trei partide din fosta ADR (PDM, PRCM si PFD) care n-au participat la instalarea guvernului Braghis, pentru care ele nu poarta nici o raspundere politica, vor trebui sa tolereze pana la inceputul anului viitor un guvern pe care ele l-au declarat, din start, ca fiind o adevarata catastrofa nationala. Astfel, acest guvern, fiind copilul din flori al lui Lucinschi, partenerii din fosta coalitie de guvernamant – Diacov, Snegur si Matei – vor trebui fie sa-i cumpere bomboane lui Braghis pana va pleca Lucinschi, fie sa provoace o noua criza de guvern, lux pe care nu si-l pot permite daca vor sa demonstreze "maturitate politica". In situatia creata, cele trei componente ale fostei ADR trebuie sa se lamureasca (si sa lamureasca) daca se afla si in continuare in opozitie sau nu. O asemenea ambiguitate politica lucreaza impotriva imaginii parlamentului; au trecut trei saptamani de la istorica votare, iar parlamentul nu a facut nici o declaratie politica de principiu vizand aceasta chestiune. Daca parlamentul pleaca in vacanta fara sa faca o declaratie ce ar dezambiguiza situatia politica creata dupa 5 iulie, ma tem ca lucrurile stau prost si, dupa intoarcerea lui din vacanta, din "maturitatea politica" a parlamentului se va alege praf si pulbere.

Daca parlamentul va incerca sa se mentina pe aliante de conjunctura, create ad-hoc, ideea republicii parlamentare va fi compromisa din start, practic aceasta insemnand ca nici un partid nu doreste sa-si asume raspunderea pentru guvernare. Sa mai adaugam aici si faptul ca, chiar daca nu au loc alegeri parlamentare anticipate, totuna se intra "pe neobservate" in campania electorala pentru parlamentarele din 2002 si fiecare partid va fi preocupat in primul rand de propria imagine pentru a ajunge in alegeri intr-o forma electorala cat mai buna. Partidele de centru-dreapta, care au votat impreuna cu comunistii pentru republica parlamentara, nu vor putea vota cu acestia, tot atat de solidar, si in alte situatii, in care interesele nu vor coincide. Putem presupune ce se va intampla cand se va ajunge la votarea de catre parlament a noului presedinte, care nu va putea fi ales fara votul comunistilor. Daca in aceasta toamna parlamentul nu va elabora o tactica politica adecvata situatiei create, cu siguranta, se va produce marea explozie si vechile rivalitati vor reizbucni cu o violenta si mai mare. Ii va ajunge parlamentului rezerva de "maturitate politica" pentru actiuni politice adecvate sau se va intra iar intr-o noua perioada de haos politic si instabilitate?

Intrebarea nu e de natura academica. De faptul cum se va raspunde la ea depinde eficienta modelului parlamentar de guvernare. Repet, eficienta guvernarii nu depinde de forma de guvernare, ci de calitatea clasei politice si de maturitatea partidelor reprezentate in parlament, rolul carora creste incomensurabil in conditiile unei republici parlamentare. Cum vor raspunde partidele parlamentare la propria provocare istorica? Se vor antrena in combinatii de conjunctura, lasandu-se seduse de noile ispite si posibilitati ce le ofera regimul parlamentar de guvernare? // Flux

loading...

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Alegeri

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și consilieri locali. Cetățenii vor alege 898 de primari, 11 580 de consilieri locali și și 1 108 consilieri raionali și municipali pentru un mandat de patru ani, după ce mandatul precedent a expirat la 14 iunie 2019. Pentru ca alegerile să fie validate trebuie să participe la vot cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție.

loading...

Citește mai departe

Externe

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

Publicat

pe

PE SCURT

După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și economică dezlănțuită de căderea comunismului – dar, în același timp, puțini sunt mulțumiți de modul în care stau lucrurile acum și mulți își fac griji pentru viitor, scrie theguardian.com

PE LUNG

Un sondaj al Centrului de Cercetare Pew realizat în 17 țări, inclusiv 14 state membre ale UE, a constatat că, deși majoritatea oamenilor din Europa Centrală și de Est au acceptat în general democrația și economia de piață, opiniile lor diferă de la o țară la alta.

Până la 85% dintre oamenii au aprobat schimbarea în Polonia, estul Germaniei și Cehia.  Mai puțin de 55% au aprobat schimbarea în Bulgaria, Ucraina și Rusia. Aceasta a reflectat în general percepții foarte diferite despre cum au evoluat țările, în mod individual, de la evenimentele importante din 1989-1991. Atunci a fost un val de optimism peste Europa, când zidurile și regimurile au căzut, formând societăți și piețe mai deschise, au spus autorii sondajului.

Majoritatea polonezilor, cehilor și lituanienilor și mai mult de 40% din maghiari și slovaci, de exemplu, au spus că se simt că majoritatea oamenilor din țările lor sunt mai bine decât 30 de ani în urmă; în Rusia, Ucraina și Bulgaria, mai mult de jumătate au simțit că lucrurile s-au agravat.

Întrebați cum au crezut că țările lor au avansat, cei din Europa Centrală și de Est au fost cei mai pozitivi în ceea ce privește educația (65%), nivelul de trai (61%) și mândria națională (58%). Ei au fost mai puțin fericiți de lege și ordine (44%) și de valorile familiei (41%), iar o majoritate (53%) a declarat că asistența medicală s-a agravat în perioada post-comunistă.

Dar, în toate fostele națiuni comuniste intervievate, oamenii erau „în mare parte pesimiști în ceea ce privește funcționarea sistemului politic și despre probleme economice specifice, cum ar fi locurile de muncă și inegalitatea”, au spus autorii sondajului.

Națiunile din Europa Centrală și de Est care s-au alăturat UE au apreciat în general instituția și au considerat că a fost bună pentru țările lor. Sondajul a constatat, cu cele mai mari calificative de aprobare, mai mult de 80%, au fost date de fostele state comuniste din Polonia și Lituania.

În două care nu s-au alăturat, Rusia și Ucraina, situația arăta foarte diferit, au spus autorii. „Aceștia aprobă mai puțin trecerea la democrație și capitalism, mai puțin susțin principiile democratice specifice și sunt mai puțin mulțumiți de viața lor”, au spus ei.

Sondajul a dezvăluit, de asemenea, o scindare puternică est-vest în ceea ce privește atitudinile față de unele subiecte sociale. Europenii occidentali au exprimat opinii mult mai progresiste: 94% dintre suedezi și 89% dintre spanioli au declarat că homosexualitatea trebuie să fie acceptată de societate, iar împotrivă au fsot 28% dintre lituanieni și 14% dintre ucraineni.

Sondajul a descoperit diferențe majore între Germania de est și vest, germanii estici fiind mai puțin satisfăcuți de direcția de ansamblu a țării lor și de modul în care funcționează democrația decât cei din vest.

loading...

Citește mai departe

Politică

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

Publicat

pe

PE SCURT

Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa Seolitte au studiat activitatea potențialilor consilieri înscriși în cap de listă electorală pentru fiecare partid și vă arată cât de activi sunt pe paginile lor de Facebook și cine vrea să ajungă în Primărie foarte insistent.

PE LUNG

ACUM

În primii 4 membri ai blocului ACUM se numără Alexandr Trubca, care aparent nu are un profil oficial pe Facebook, în schimb are un profil personal cu numele „Alex Trubca” de pe avatarul căruia ne privește un motan cu flag american. După un mic studiu analitic, acesta postează cu frecvență destul de activă, în mediu cam două postări pe zi. Majoritatea lor poartă un caracter ironic, scoțând în relief problemele societății. Impactul postărilor este însă mic (15 like-uri, 5 comentarii – media), scrie echipa Seolitte.

Forța 9

În partidul „Forța 9”, în numărul primilor 4 candidați, doar Olga Rujanschi nu are un profil oficial. Profilul personal este însă destul de activ. Aceasta face cam 4-6 postări pe zi, la moment cele mai importante sunt cele din campania electorală a lui Victor Chironda. Impactul postărilor este mare (cel mai mare număr de comentarii: 61; like-urile se rezumă până la 20).

PUN

Președintele Organizației Municipale Chișinău al Partidului Unității Naționale, Corneliu Pântea, nu are pagină oficială pe Facebook, dar este destul de activ pe propriul său profil, unde încarcă în mod constant materiale despre activitatea partidului și a candidatului la funcția de primar al Capitalei, Octavian Țîcu. Impactul acestor postări este însă mic (în mediu cifra nu depășește 20 de like-uri).

Partidul Nostru

Incognito a rămas și membrul „Partidul Nostru”, Natalia Băleanu, care are un profil personal cu postări foarte rare, ultima datând din 25 iunie.

Co-echipiera candidatului Vladimir Cebotari, Gabriela Jeleznîi, fostă Șef Inspectorat GPP la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, nu postează prea frecvent, cam de 1-2 ori pe săptămână și impactul postărilor este mic (până la 10 like-uri).

PPEM

În cazul fracțiunii „PPEM”, sunt 2 candidate care și-au păstrat intimitatea în limitele unor profiluri personale. Spoială Lucia nu are profil pe Facebook, iar Gabriela Onofriciuc nu postează nimic politic, doar fotografii personale.

Partidul Politic Stânga Europeană

Dmitrii Bîtca de la „Partidul Politic Stânga Europeană” nu are pagină oficială pe Facebook, iar pe profilul personal nu are decât un cover care îi indică apartenența politică. Impactul postărilor este mic. Colegul său de partid Alexandr Gutovski (pe Facebook: Alexandr V. Gutovski) are profil personal și e implicat activ în campania electorală, cu frecvența postărilor cam de 3-4 ori pe săptămână (impactul acestora este mic – până la 10 like-uri și cam 2-3 comentarii).

Partidul Șor

Din partidul „Șor” deputatul Denis Ulanov nu are pagină oficială, dar pe profil are o interacțiune a postărilor destul de activă. Postările au o frecvență de 1-2 pe săptămâni, dar sunt share-uite activ (o postare din 26 septembrie a fost share-uită de 88 de ori).

Enlarge

eee
Sursa: Seollite

USB

De la „Uniunea Salvați Basarabia”, Alexandru Bostan păstrează anonimatul, rămânând vizibil doar pe profilul personal. Acesta nu are postări cu tentă politică și nu este foarte vizibil pe Facebook.

Partidul Voința Poporului

Sevastian Marian de la partidul „Voința Poporului” este prezent pe Facebook, dar postările sale nu țin de campania electorală. Unica aderență la linia partidului este un cover aplicat peste fotografia de profil. În rest postările sunt de ordin personal/religios. Pe când colegul de partid Marcel Balagura este destul de activ, distribuind conținut electoral cu impact mediu (până la 30 de like-uri și 10 comentarii).

Enlarge

p
Sursa: Seollite

Partidul Popular Românesc

Partidul „Popular Românesc” are în primii 4 candidați la funcția de consilieri pe Ion Varta. Acesta nu are profil oficial, dar pe pagina personală distribuie activ materialele activității electorale, impactul acestora fiind mediu (până la 30 de like-uri; până la 10 distribuiri). Colegul de partid Igor Călin e de negăsit pe Facebook.

Cât de active sunt paginile oficiale ale celorlalți candidați la CMC vezi în acest tabel:

Printre cei mai activi pe Facebook s-a dovedit a fi Crețu Ilie Contantin, candidat la Consiliul Municipal Chișinău pe poziția 2 al Uniunii „Salvați Basarabia” cu peste 38 de mii de interacțiuni într-o săptămână. Tânărul a candidat, din partea PL, la alegerile parlamentare în circumscripția 31 (Chișinău, Ciocana, Râșcani).

Un număr mare de interacțiuni a avut și Iurie Tesa de la ACUM. Aflat pe poziția trei pe liste, acesta a interacționat de peste 4,5 mii ori pe facebook și 6,5 mii aprecieri.

Printrei politicienii cu o activitate pasivă pe facebook este Svetlana Popa, nr. 3 pe listele PSRM. Aceasta nu are nicio postare pe Facebook. Mai mult, Svetlana Popa candidează la funcția de deputat pe circumscripția 33 (Chișinău, Trușeni, Durlești, Codru, Băcioi).

Acest material a fost realizat de echipa Seolitte.
loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri14 ore în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

ExterneO zi în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

EconomieO zi în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO zi în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

CulturăO zi în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură2 zile în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031