Separăm falsurile de adevărurile despre coronavirus

Dave Troy este un expert care luptă cu dezinformarea din mediul online. În această perioadă, când internetul se sufocă de atâtea declarații, mituri, speculații și ipoteze, expertul a încercat pentru elemental.medium.com să explice unde se ascund falsurile și concepțiile greșite. 

De ce oamenii se tem atât de tare de COVID-19, dacă acesta este o gripă?

Fiecare persoană infectată cu gripă poate infecta alte 1-2 persoane, în timp ce persoana infectată cu COVID-19 o transmite la alte 4-5 persoane. Ceea ce înseamnă că virusul se răspândește mult mai repede. 

De ce ar trebui să-mi fac griji, că doar nu e letal?

Acest virus este extrem de periculos pentru oamenii în vârstă, în special dacă aceștia suferă și de alte boli. Însă, acest lucru nu înseamnă că tinerii sunt protejați de îmbolnăvire, mai ales dacă e să luăm în calcul nivelul înalt de răspândire a coronavirus prin întreaga lume. 

De ce să ne speriem atât de mult acum, când există și alte boli mult mai periculoase?

Acest virus este unul nou și organismul nu are dezvoltată imunitatea împotriva lui ceea ce înseamnă că ești mai predispus la infectare, iar tratamentul va fi mult mai anevoios, atâta timp cât încă nu este creat medicamentul cu care să te tratezi. De asemenea, medicii atenționează că noul virus nu poate fi tratat sau prevenit cu antibiotice.   

Câte persoane ar putea fi infectate? Cât de grav e?

Situația este gravă, pentru că nu există bariere reale pentru a opri răspândirea virusului. Ceea ce înseamnă că peste 1,5 miliarde de oameni ar putea fi infectate, iar rata de mortaliatate ar putea ajunge la aproximativ 2%, adică peste 30 de mii de decese la nivel global.

Aici puteți vedea în regim live numărul persoanelor infectate, tratate sau ucise de coronavirus

Virusul s-ar putea liniști vara, când va fi cald, ca și în cazul gripei?

Încă nu știm. Cazurile de infectare cu coronavirus în țările calde, cum ar fi Singapore, îi fac pe specialiștii din sistemul de sănătate să aibă anumite rețineri. Cu toate acestea, transmiterea virusului ar putea încetini odată cu creșterea temperaturilor, acestea ar putea reveni dacă nu se va acționa eficient și nu va fi creat un vaccin eficient. 

Când ar putea apărea acest vaccin?

Mai mulți oameni de știință din întreaga lume lucrează la crearea unui vaccin eficient în lupta cu acest virus, însă, acesta poate fi așteptat deabia peste un an, pentru că e nevoie de o serie de teste și verificări, ca să fie siguri că nu va dăuna organismului mai mult decât virusul.

Cum sunt tratați cei deja infectați?

Atâta timp cât nu există medicamente specifice, recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus, persoanele infectate primesc tratamentul pentru fiecare simptomă.

Cum pot să mă protejez?

Cea mai bună apărare este să te speli pe mâini cu apă și săpun timp de 40 de secunde. În timpul călătoriilor sau cât te afli în spațiul public, evită să îți atingi fața. Iar dacă tușești sau strănuți, fă-o în pliul cotului sau într-un șervețel uscat pe care să-l arunci repede într-un coș de gunoi închis și să-ți speli după asta mâinile. De asemenea, păstrează distanța de 1,5 m de la celelalte persoane.

Ultimele noutăți despre Covid-19 în Moldova. Starea pacientei nr. 1 se ameliorează

Cum a ajuns Italia cea mai afectată de coronavirus țară din Europa? Explicăm

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.