Ultimele noutăți despre Covid-19 în Moldova. Starea pacientei nr. 1 se ameliorează

PE SCURT

  • Guvernul va aproba miercuri un proiect de lege care va prevedea amendarea sau chiar tragerea la răspundere penală a persoanelor care vor oferi date eronate sau care în mod premeditat vor fi implicate în apariția focarelor și răspândirea coronavirusului în Republica Moldova. 
  • Dodon anunță că ar putea fi limitată tranzitarea teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. Aceasta după ce România a interzis toate zborurile din și spre Italia, o țară afectată puternic de noul coronavirus. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. 
  • Starea sănătății femeii de 48 de ani, care s-a reîntors din Italia și a fost internată cu coronavirus la Spitalul Republican, s-a ameliorat ușor. Autoritățile declară că aceasta răspunde pozitiv la tratament. Ceilalți pasageri ai cursei Milano-Chișinău sunt monitorizați. 
  • Alte șase persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul virus. Rezultatele acestora vor fi prezentate pe parcursul zilei de astăzi.

PE LUNG

Igor Dodon: „Situația extraordinară necesită soluții extraordinare”

Igor Dodon a declarat astăzi că toate persoane care, „prin comportamentul lor lipsit de responsabilitate”, pun în pericol sănătatea și viața altor cetățeni, vor răspunde răspunde conform legii. „Este vorba de un milion 350 mii de pensionari și copii, sănătatea cărora este pusă în pericol din cauza unei persoane sau a unui grup de persoane care mint la frontieră că nu vin din zonele afectate, care nu doresc să comunice cu medicii, care se ascund, fug din spitale. Situația extraordinară și necesită soluții extraordinare”, a spus Dodon.

O altă inițiativă lansată de acesta prevede limitarea tranzitării teritoriului țării noastre de către cetățenii străini prin Aeroportul Internațional Chișinău. „În cazul în care România a interzis zborurile din și spre Italia sau alte zone unde au fost depistate focare, nu putem permite ca Moldova să devină o zonă de tranzit”, a menționat Igor Dodon, precizând că este examinată oportunitatea ca să fie limitat sau permis accesul doar pentru cetățenii noștri.

În cadrul conferinței, șeful statului, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste, a pronunțat numele pacientei cu COVID-19. Întrebat dacă există cetățeni români infectați pe teritoriul Republicii Moldova, șeful statul a menționat numele femeii, spunând că  ar putea fi vorba de aceeași persoană, internată la Spitalul Clinic Republican, întrucât aceasta ar putea avea dublă cetățenie. Acțiunea a trezit nemulțumirea internauților. Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat pe Facebook că este extrem de grav faptul că președintele a divulgat numele pacientei. „Este contrar legii și a drepturilor omului. În nicio țară până acum nu a fost divulgat vreun nume al persoanelor infectate cu coronavirus. Și nici presa nu a căutat să afle și să scrie, pentru ca asta vine în contradicție cu normele deontologice”, a menționat ea. 

Tot astăzi, Asociația Promo-LEX și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu femeia diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova. „În conformitate cu Constituția RM, cetățenii, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”, se arată în mesajul asociației.

Starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă

Tot astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu și directorul Spitalului Clinic Republican Anatol Ciubotaru au declarat presei că starea de sănătate a pacientei infectate cu Covid-19 este stabilă. Aceasta se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS.

„Starea ei este ușor pozitivă, semnele de inflamație s-au redus.Parametrii biochimici s-au îmbunătățit, rămâne micșorată concentrația de oxigen în artere ceea ce ne vorbește despre o pneumonie banală”, a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.

Potrivit lui, medicii sunt optimiști că totul va fi bine, precizând însă că femeia rămâne a fi în pericol, întrucât are patologii foarte grave. 

În după amiaza zilei, ministra Dumbrăveanu a anunțat că pacienta nu mai are nevoie de respirație asistată, înregistrând o ușoară dinamică pozitivă. Totodată, Dumbrăveanu a anunțat că autoritățile de la Chișinău au făcut o solicitare către autoritățile italiene detalii despre pacienta de la Spitalul Clinic Republican „pentru a vedea dacă au fost prelevate anumite teste, dacă au fost rezultatele acestor teste de laborator, care a fost tratamentul”. 

Pasagera care a stat alături de femeia infectată cu noul tip de coronavirus în avionul de pe cursa Milano-Chișinău nu a fost infectată. Totuși, femeia va fi monitorizată în continuare, la fel ca ceilalți pasageri de pe cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău. Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat că s-au identificat 14 persoane care au completat date eronate în fișele epidemiologice și pe parcursul zilei se va lucra în comun cu Ministerul a Afacerilor Interne, pentru a identifica aceste persoane

„În aeronavă se aflau 145 de pasageri, printre care și zece cetățeni ucraineni. Autoritățile din Ucraina au fost anunțate. Acum sunt 136 de persoane monitorizate de autoritățile din Republica Moldova. Azi vor fi prelevate probele pentru patru cetățeni din regiunea transnistreană”, a mai menționat ministra.

Alte 6 persoane suspecte de infectare 

Ministra Dumbrăveanu a precizat că astăzi au fost înregistrate patru cazuri suspecte de coronavirus, în cazul a doi copii și doi adulți. Au fost efectuate testele de laborator, iar rezultatele sunt negative. 

Totodată, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate șase persoane adulte, care au fost aduse de la punctele de trecere a frontierii. „Sunt tratate de medici drept cazuri suspecte. Toate persoanele au revenit din zonele de risc”, a spus ministra. Persoanele au fost testate, iar rezultatele urmează a fi aflate mai târziu.

Întrebată de ce Republica Moldova nu dispune de izolete, ministra Sănătății, Viorica Dumbraveanu a declarat că, potrivit OMS, acestea sunt utilizate în cazul unor infecții foarte grave, cum ar fi Ebola. „În cazul virusului cu care luptăm acum, izoletele nu sunt recomandate ca măsuri de precauție, în special pentru pacienți. Transportarea se face cu ambulanța. Nu sunt cerințe speciale pentru această ambulanță, dar vorbim despre echipamente de protecție individuală care trebuie folosite de personalul medical”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu Covid-19 sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide.

La momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Deocamdată, concediu medical a fost acordat pentru 50 de persoane încadrate în câmpul muncii.

 În total, în ultimele 24 ore, pe teritoriu țării au intrat 22 444 persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.