Şeful unor companii, reţinut de CNA: “plătea” salarii cu bani veniţi din off-shore. Cum funcţiona schema

Proprietarul unor companii autohtone de vânzări a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani. Acesta este suspectat de organizarea contabilităţii duble şi salarizarea „la negru” a angajaţilor. Banii necontabilizaţi ar fi provenit din zona off-shore, de la o companie nerezidentă, al cărei beneficiar efectiv ar fi reţinutul.

Potrivit materialelor cauzei, schema funcţiona în felul următor: la angajare, directorul companiei le promitea persoanelor salarii de câteva sute şi chiar mii de euro. În realitate, aceştia primeau oficial câte 2000 de lei, din care se plăteau impozite, restul banilor fiind achitaţi prin intermediul cardurilor, conturile cărora se aflau în Letonia.

Astfel, timp de un an, 180 de moldoveni au primit, în afară de salariul oficial, peste 4 000 000 de euro, bani care, potrivit informaţiilor venite de la autorităţile letone, provin de la o firmă înregistrată în off-shore.

Pe marginea acestui caz, au fost efectuate 12 percheziţii, atât la sediul a trei companii autohtone, cât şi la domiciliile persoanelor vizate în dosar. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la proprietarul celor trei firme au fost ridicaţi aproximativ 150 000 de euro, provenienţa cărora nu a putut fi, deocamdată,  justificată. Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore şi este cercetat pentru spălare de bani, în conformitate cu art. 243 (alineatul 3) Cod penal.

Investigaţiile în această cauză sunt în desfăşurare.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.