Sediul de lux al PCRM are un nou proprietar, iar beneficiarul real se ascunde în paradisul fiscal din Belize// RISE

Sediul de lux al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) are un nou proprietar, iar beneficiarul real se ascunde în paradisul fiscal din Belize. Asta după ce, ani la rând, fostul șef de stat și lider de partid Vladimir Voronin a declarat că imobilul va fi vândut „când vor crește prețurile și va trece criza”.

RISE Moldova a aflat că beneficiarul din Belize este reprezentat în Republica Moldova de un personaj-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. În afacere a fost implicată și o persoană judecată pentru deținere de droguri, care a fost însă amnistiată cu o lună înainte de tranzacția imobiliară.

Noul sediu PCRM de pe str. Armenească din centrul Capitalei este înconjurat de mai multe instituții de stat și se află la câțiva pași de locuința președintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Clădirea cu patru niveluri a fost proiectată cu spații pentru zeci de birouri, un mini-hotel, un restaurant și o parcare subterană.

ISTORIA COMUNISTĂ A TERENULUI

În 2006, în timp ce liderul comunist Vladimir Voronin se afla la al doilea mandat de președinte al R. Moldova, PCRM a obținut în folosință un teren de peste două sute de ari pe str. Armenească și, ulterior, l-a privatizat în schimbul a mai puțin de jumătate de milion de lei, în baza unei decizii a Consiliului municipal Chişinău.

În 2007, partidul a contractat și un credit de 22 de milioane de lei de la Banca de Economii, pentru care a garantat cu terenul și clădirea aflată în proces de construcție.

După schimbarea puterii, în 2009, Cancelaria de Stat a contestat în instanță deciziile Consiliului municipal Chişinău prin care terenul a fost atribuit PCRM-ului. În plus, autoritățile au pus sechestru atât pe lotul de pământ, cât și pe clădirea partidului.

NOUL PROPRIETAR

Practic, aplicarea sechestrului i-a împiedicat pe comuniști să vândă imobilul, însă nici ei nu s-au mutat în noul sediu, deși clădirea a fost dată în exploatare încă în 2009.

Pe 22 decembrie 2016, executorii au ridicat sechestrul. Peste două săptămâni, pe 5 ianuarie anul acesta, clădirea PCRM-ului a fost trecută în proprietatea firmei cu capital străin Constar Invest SRL.

Această companie a fost fondată la Chișinău în 2008 și este administrată de Serghei Daşevskii (care a purtat anterior numele de Vîrva – n.r.).

În 2006, Daşevskii a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru escrocherie, iar anul trecut a fost arestat și judecat pentru deținere de droguri. Pe 19 decembrie 2016, magistrații Judecătoriei sect. Botanica au încetat, însă, procesul penal și l-au amnistiat conform Legii privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței R. Moldova – document adoptat anul trecut de Parlament.

BENEFICIARUL DIN UMBRĂ

Oleg Reidman, deputat comunist și secretarul comitetului central al PCRM, ne-a confirmat tranzacția imobiliară. Acesta ne-a spus că imobilul de lux a fost vândut „persoanei care a finanțat construcția lui”, fără a oferi mai multe detalii.

Proaspăt proprietar al clădirii PCRM, firma Constar Invest SRL este deținută de Jarrow Business SA, o companie offshore din Belize, în spatele căreia se ascund adevărații beneficiari ai imobilului.

RISE Moldova a aflat că Jarrow Business SA este reprezentată, prin procură, încă din 2006, de moldoveanul Serghei Noscov. Tot el a fost cel care, în numele companiei offshore, l-a numit pe Serghei Daşevskii administrator al firmei Constar Invest SRL.

Noscov este un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc. Una dintre aceste afaceri este Nobil Club SRL, care administrează hotelul Nobil. RISE Moldova a arătat anterior că, în 2005, Noscov a devenit administrator și asociat unic al companiei, iar câteva luni mai târziu, a numit-o administrator al Nobil pe Cezara Salinski – asociată a lui Vlad Plahotniuc și a lui Andrian Candu la Prime Management SRL.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.