Se pune din nou problema majorarii tarifelor pentru calatoriile cu transportul public municipal

Directia generala transport public si cai de comunicatie /DTPCC/ pun din nou problema majorarii tarifelor pentru calatoriile cu transportul public municipal.
Seful DTPCC, Veaceslav Tarna, a comunicat, in cadrul sedintei Comisiei buget, economie, finante si patrimoniu public local a Consiliului Municipal Chisinau /CMC/, ca Parcul Urban de Autobuse /PUA/ si Regia Transport Electric /RTEC/ se afla intr-o situatie de criza si risca sa-si sisteze activitatea, in cazul in care nu va fi gasita o solutie a problemelor financiare. PUA deja a redus numarul de autobuse la cursa de la 114 la 93.

Veaceslav Tarna a propus consilierilor sa accepte majorarea costului biletelor de calatorie cu troleibuzul cu 0,25 lei, pana la 1 leu. Totodata, seful DTPCC a comunicat ca in cazul PUA este posibila pastrarea actualelor tarife, cu conditia alocarii suplimentare din buget a 7 milioane lei pentru compensarea pierderilor generate de scumpirea repetata a carburantilor. Sursa citata a cerut, de asemenea, reducerea taxei locale achitata de transportatori in bugetul local.

Proiectul de decizie privind redresarea situatiei in transportului public municipal va fi prezentat consilierilor spre examinare la viitoarea sedinta a comisiei buget.

In sedinta din 17 mai, CMC a respins proiectul de decizie cu privire la majorarea tarifelor pentru calatoriile in transportul public din capitala. In baza proiectului respins, taxele pentru calatoriile in transportul municipal ar fi putut sa se majoreze pana la 3 lei in microbuze, 2 lei in autobuze si 1 leu in troleibuze.

Potrivit directorului PUA, Anatol Gheorghita, de la ultima majorare, in 2002, a costului calatoriilor cu autobuzul in raza municipiului Chisinau, pretul la combustibil a crescut de la 3,84 la peste 8 lei/l si continua sa se majoreze. In aceasta situatie, PUA suporta pierderi lunare estimate la 250-300 mii lei. Pretul real al unei calatorii cu autobuzul este estimat la 4,53 lei.

Potrivit directorului RTEC, Victor Martaniuc, din cele 340 de unitati de transport din dotarea parcului, doar 13% corespund standardelor. Pentru a asigura securitatea pasagerilor, troleibuzele necesita reparatii capitale stringente, dar care nu pot fi efectuate din insuficienta de surse. Cheltuielile reale in 2004 pentru transportarea pasagerilor au constituit 150 milioane de lei, dublu in raport cu veniturile RTEC, a informat Victor Martaniuc. Potrivit sursei citate, pretul real al unei calatorii este astazi de 1,6 lei. // Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.