Şapte experți înalt calificați vor fi liderii Grupurilor de Excelență ale Diasporei

Şapte experți înalt calificați din diasporă vor fi liderii Grupurilor de Excelență ale Diasporei. Aceştia au fost selectaţi astăzi la o şedinţă organizată la Guvern de participanţii la şedinţă, implementatorii programului, reprezentanţi ai Organizației Internaționale pentru Migrație, ai Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, în comun cu secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, și consilierii premierului.

Astfel, au fost selectaţi următorii candidaţi:

  1.     1. Victor Băieșu, Haga, Olanda. Magistru în drept comparat european, consilier juridic la Tribunalul Special Pentru Liban, Haga, Olanda.
  2.     2. Doina Ciobanu, California, SUA, specialist în biologia moleculară, cercetător la Laboratorul Național Lawrence Berkley.
  3.     3. Svetlana Cranga Janaudy, Maerseilles, Franța, specialist în economie și management al organizațiilor de inovație și proprietate intelectuală, inginer regional de vânzări și exporturi la Fives Pillard.
  4.     4. Dorin Dușciac, Paris, Franța, specialist în fizică nucleară și relații internaționale, doctor în fizică, inginer cercetător la Laboratorul Național Henri Becquerel.
  5.     5. Ala Mîndîcanu, Quebec, Canada,fondatoarea  și președinta asociației Comunitatea Moldovenilor din Quebec, studii în economie.
  6.     6. Marcel Țîbîrnac, București, România. doctor în domeniul științelor mediului, ecolog la Consultanță de mediu SRL.
  7.     7. Ian Vasilovski Toma, Virginia/Washington, SUA. Specialist în biochimie și genomică moleculară, profesor la Clinica Medicală a Universității din Washington.

Programul GED presupune crearea a cinci Grupuri de Excelență, conduse experți înalt-calificați din diasporă. Grupurile sunt formate în baza domeniilor prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova, care au fost anunțate odată cu lansarea apelului de recepționare a dosarelor, pe 23 mai curent.

Grupurile de Excelență ale Diasporei vor lucra asupra unor propuneri de politici publice sa asupra anumitor proiecte stabilite de comun acord cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova. Rezultatele preliminare vor fi prezentate în cadrul Zilelor Diasporei 2017.

Programul Grupurile de Excelență ale Diasporei este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine” finanțat de Fondul pentru Dezvoltare al OIM și implementat de OIM, misiunea în Moldova în parteneriat cu Biroul Relaţii cu Diaspora și Ministerul Educației al Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.