La rubrica „Impresii”, Saptamana publica un editorial, autorul caruia scrie despre „raul” si „binele” chestiunii Transnistriei, care „revine in prim-plan dupa ce presedintele Voronin a declarat intr-un interviu acordat unei publicatii moscovite ca solutionarea e pe aproape”.
Potrivit vocilor opozitiei, care au reactionat „ca muzicienii unei orchestre la miscarea baghetei dirijorului”, declaratiile lui Voronin referitor la apropiata solutionare a conflictului transnistrean „au mai degraba o valoare de publicitate preelectorala decat una practica”. Astfel, „solutionarea problemei transnistrene distruge, de fapt, statalitatea Republicii Moldova”.
„Entuziasmul cu care unele formatiuni politice invoca sacralitatea Constitutiei cand e vorba de caracterul unitar al statului, dar cer amendarea ei cand e vorba de statutul de neutralitate a Moldovei pare sa tradeze nedorinta opozitiei de a solutiona diferendul”.
In continuare, referindu-se la conditiile de aplanare a diferendului dintre Chisinau si Tiraspol care sunt puse de catre negociatorii transnistreni, Saptamana scrie ca „conducerii Republicii Moldova i se propune pozitia fetei de maritat care cauta un mire care sa fie si frumos, si destept, si bogat, sa nu bea, sa nu fumeze, sa nu se uite la alte femei si inca vreo 200 de conditii la fel de realiste”.
„Formatiunile ce promoveaza, care mai discret, care mai manifest, ideea unirii cu Romania nu pot sustine ca atare realipirea regiunii din stanga Nistrului la Moldova, pentru ca in orice forma aceasta ar schimba si configuratia tarii, si caracterul optiunii in cazul unui eventual plebiscit si, principalul, ar anula si asa cam subredul drept istoric vehiculat de adeptii unei noi Romanii relativ mari”, scrie, spre final, Saptamana. // DECA-Press