Șansele de intergrare a Turciei în UE se diminuează

De Liuba Calaraș/ Chișinău / Moldova.ORG/ —  Raportul anual al Parlamentului European adoptat pe 9 martie al anului curent, de către deputata orlandeză, Ria Oomen-Rujiten, privind progresul integrării Turciei în UE, pe anul 2010 este mult mai critic decât anii precedenți, potrivit experților europeni.

Conform raportului dat, parlamentarii europeni s-au arătat nesiguri cu privire la libertatea presei în Turcia, dar și lipsei clarității în ancheta judiciară a cazului rețelei Ergenekon, obstaculelor ce se impun libertății religiei, lipsa prevederilor privind violența față de femei etc.

„Este îngrijorătoare deteriorarea libertăţii presei, cu privire la anumite acte de cenzură şi în creştere cu privire la auto-cenzura în mass-media turcă, inclusiv pe internet”, a spus în raport Ria Oomen-Ruijten. La care a mai adăugat că cere guvernului turc să respecte principiile libertăţii presei. Parlamentul Europei a decis, de asemenea „să urmărească îndeaproape cazurile lui Nedim Şner, Sik Ahmet şi altor jurnalişti care se confruntă cu poliţia sau suportă hărţuiri judiciare”, potrivit publicației Daily News and Economic Review.

„Printre altele, cazul Turciei este un exemplu pentru toți, care mai au încă multe de făcut până a se integra în UE”, a declarat comisarul european, Stefan Fule, aprobând raportul doamnei Oomen-Ruijiten. La rândul său, președintele comisiei europene mixte UE-Turcia, Helene Flautre, a mai adăugat că, prin atitudine anumite țări, se opun aderării Turcii la Uniunea Europeană, de aceea poziția acestor țări va bloca în continuare negocierile dintre oficialii europeni și autoritățile turcești.

„Este într-adevăr inacceptabil și de neconceput pentru UE ca, sancţiunile unilaterale ale Franţei sau Ciprului nu doar că discreditează instrumentele politicii de extindere, dar, de asemenea, se dovedesc a fi contraproductive în rezolvarea problemei Ciprului. Înainte ca procesul de aderare să se sufoce de la sine, ar fi cazul de apune corect întrebările pentru a lua inițiative privind politici de stimulrae și concrete a stopării ipocriziei.

Grupul Verzilor reclamă liberalizarea vizelor şi respectarea angajamentelor UE față de stoparea izolării economice a Ciprului de nord, precum și a încălcărilor repetate a libertăţii presei – ca parte integrantă a reformelor pentru independenţa justiţiei şi o dezbatere pentru o viitoare constituţie civilă. UE renunță la levierul său de acţiuni pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului în Turcia, cunoscând trimiterile negocierilor ce ține de Capitolul 23”, a declarat Helene Fautre (Le Monde).

La rândul său, Turcia a negat criticile aduse de Parlamentul European, afirmând că este un raport „parțial”, „inacceptabil” și „rupt de la realitate”. Europenii fiind plini de propriile probleme continuă să balanseze între a respinge sau a accepta încă o țară islamică în componența sa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.