Sandu: Plahotniuc zice că oamenii îşi vor alege deputaţii, dar nu zice că un singur deputat nu va putea face nimic

“Prin introducerea sistemului uninominal, Vlad Plahotniuc vrea un singur lucru: să se menţină cu orice preţ la putere şi chiar cu preţul libertăţii şi bunăstării noastre”, a declarat lidera PAS Maia Sandu, luni, 6 martie, la o conferinţă de presă.

Declaraţia a fost făcută după ce preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat că formaţiunea sa a propus reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.

Astfel, Maia Sandu a spus că odată cu modificarea sistemului electoral, “tot instrumentarul aflat la îndemâna lui Plahotniuc – poliție, procuratură, justiție, fisc, vamă – va fi pus în funcțiune pentru a determina deputații aleși în circumscripții să se alăture Partidului Democrat în numele ”stabilității” și ”interesului național””.

Mai mult, lidera PAS l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că acela anunţă că oamenii își vor alege direct deputații, însă nu vorbeşte despre faptul că “deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament singur, fără a fi în echipă cu alți deputați”.

“Un singur deputat înseamnă un vot – ca să facă ceva pentru raionul Călărași, va avea nevoie de încă cel puțin 50 de voturi ale deputaților care vor vrea aceleași fonduri pentru raioanele lor”, a menţionat ea.

Totodată, Maia Sandu a afirmat că liderul PDM spune un neadevăr atunci când afirmă că oamenii vor putea să retragă mandatul deputatului ales.

“Cine va hotărî că deputații nu-și fac datoria? Plahotniuc? Vreți să ne spuneți că oamenii vor vota un deputat, iar dacă nu va executa ordinelelui Plahoniuc, îi va fi retras mandatul?”,a menţionat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai relatat că prin acest sistem electoral, PDM diminuează, de fapt, vocea diasporei și anihilează implicarea ei în viața politică a Republicii Moldova.

“Spuneți că veți da mandate diasporei. Conform proiectului din 2013, oferiți diasporei doar 3 deputați. Oficial, în diasporă sunt 800 000 de moldoveni. Înseamnă că un deputat va fi ales de 266 000 de cetățeni, pe când o circumscripție din Republica Moldova de 40 000 sau 50 000 de oameni va avea, la fel, un deputat. Deci, un vot al cetățenilor din diasporă ar valora de 5 ori mai puțin decât un vot acordat de către cetățenii din țară. Credeți că moldovenii care au ținut economia țării în toți acești ani nu merită să fie reprezentați corect în Parlament?”, a adăugat Maia Sandu.

Reamintim: preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a menţionat că, în urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii în premieră vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.