Connect with us

Politică

Sandu: Plahotniuc zice că oamenii îşi vor alege deputaţii, dar nu zice că un singur deputat nu va putea face nimic

Publicat

pe

“Prin introducerea sistemului uninominal, Vlad Plahotniuc vrea un singur lucru: să se menţină cu orice preţ la putere şi chiar cu preţul libertăţii şi bunăstării noastre”, a declarat lidera PAS Maia Sandu, luni, 6 martie, la o conferinţă de presă.

Declaraţia a fost făcută după ce preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat că formaţiunea sa a propus reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale.

Astfel, Maia Sandu a spus că odată cu modificarea sistemului electoral, “tot instrumentarul aflat la îndemâna lui Plahotniuc – poliție, procuratură, justiție, fisc, vamă – va fi pus în funcțiune pentru a determina deputații aleși în circumscripții să se alăture Partidului Democrat în numele ”stabilității” și ”interesului național””.

Mai mult, lidera PAS l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că acela anunţă că oamenii își vor alege direct deputații, însă nu vorbeşte despre faptul că “deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament singur, fără a fi în echipă cu alți deputați”.

“Un singur deputat înseamnă un vot – ca să facă ceva pentru raionul Călărași, va avea nevoie de încă cel puțin 50 de voturi ale deputaților care vor vrea aceleași fonduri pentru raioanele lor”, a menţionat ea.

Totodată, Maia Sandu a afirmat că liderul PDM spune un neadevăr atunci când afirmă că oamenii vor putea să retragă mandatul deputatului ales.

“Cine va hotărî că deputații nu-și fac datoria? Plahotniuc? Vreți să ne spuneți că oamenii vor vota un deputat, iar dacă nu va executa ordinelelui Plahoniuc, îi va fi retras mandatul?”,a menţionat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai relatat că prin acest sistem electoral, PDM diminuează, de fapt, vocea diasporei și anihilează implicarea ei în viața politică a Republicii Moldova.

“Spuneți că veți da mandate diasporei. Conform proiectului din 2013, oferiți diasporei doar 3 deputați. Oficial, în diasporă sunt 800 000 de moldoveni. Înseamnă că un deputat va fi ales de 266 000 de cetățeni, pe când o circumscripție din Republica Moldova de 40 000 sau 50 000 de oameni va avea, la fel, un deputat. Deci, un vot al cetățenilor din diasporă ar valora de 5 ori mai puțin decât un vot acordat de către cetățenii din țară. Credeți că moldovenii care au ținut economia țării în toți acești ani nu merită să fie reprezentați corect în Parlament?”, a adăugat Maia Sandu.

Reamintim: preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a menţionat că, în urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii în premieră vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Un candidat independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA s-a retras din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Candidatul independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA Petru Neaga s-a retras din cursa electorală. Acesta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a decis să-l susțină necondiționat în aceste alegeri pe candidatul blocului electoral ACUM Dumitru Alaiba din această circumscripție.

„În prezent, doar blocul ACUM ne poate promite o șansă adevărată de schimbare, de aceea am decis să îi susțin necondiționat în aceste alegeri, atât pe ei, cât și pe candidatul ACUM, domnul Alaiba”, se arată în mesaj.

Totodată, el  a mai spus că alegerile care bat la ușă, i se par destul de compromise și inechitabile și că mafioții de la guvernare, care au devastat țara, nu vor să cedeze puterea așa de ușor.

Cine sunt candidații în circumscripția nr.51 și portretele acestora, aflați AICI.

.

Citește mai departe

Politică

StopFals: Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți

Publicat

pe

De către

În ultima săptămână de campanie electorală este distribuit un pliant al Partidului Democrat din Moldova (PDM), în care sunt prezentate realizări ale partidului, dar în același timp se fac unele afirmații despre principalii concurenți ai PDM – Blocul electoral ACUM și Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM). Portalul Stopfals.md a verificat aceste afirmații – ele nu corespund adevărului.

Din pliantul electoral: ACUM și PSRM vor tăia pensiile și salariile, alocațiile îndemnizațiile și compensații

În programele electorale ale celor doi concurenți electorali nu există prevederi de micșorare a plăților sociale. Dimpotrivă, în angajamentul ACUM se menționează că salariului mediu va crește până la cel puțin 11.000 lei pe lună și veniturile tuturor pensionarilor vor crește peste nivelul minim de existență”. Blocul ACUM promite adoptarea cadrului legal cu privire la crearea pilonului II de pensii, care ar permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii.

Partidul Socialiștilor din Moldova, de asemenea, își planifică să majoreze salariile. În Platforma electorală PSRM este precizat că „salariul mediu în țară va crește până la 600 de euro, iar pensia medie va fi majorată până la 300 de euro”.

Din pliantul electoral: ACUM și PSRM vor închide școlile

În programul electoral al Blocului ACUM este specificat că va fi majorată finanțarea școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții să nu fie obligați să plătească suplimentar”.

În Platforma electorală a PSRM este indicat că va fi stopat procesul de închidere a școlilor și grădinițelor sub pretextul optimizării și că școala primară și grădinița trebuie să funcționeze în fiecare localitate din țară.

Potrivit datelor BNS, în perioada 2012-2015 (când Maia Sandu a fost ministră a Educației), în Republica Moldova au fost închise 73 de școli. În 2016 -2018 au fost închise 80 de școli.

Din pliantul electoral: Maia Sandu nu va da alocații pentru copii. ACUM (PAS-PPDA) și PSRM nu vor ajuta familiile în creșterea copiilor

În pliant este publicată o pretinsă declarație a Maiei Sandu, precum că minorii trebuie întreținuți de părinți, nu de stat” și că ea va stopa plata îndemnizației votate de PDM – de 10 mii de lei la nașterea copiilor”. Această declarație îi aparține, de fapt, candidatei democrate Ruxanda Glavan, fosta ministră a Sănătății, care a publicat pe contul său din Facebook un mesaj, în care o acuză pe lidera PAS, Maia Sandu, de faptul că atunci când era ministră a Educației ar fi refuzat să avizeze un proiect de lege care prevedea majorarea alocațiilor pentru unele categorii de minori. Sergiu Litvinenco, membru al Biroul Permanent Național PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare, a declarat pentru portalul Stopfals.md că PDM manipulează cu acest subiect în scop electoral și că Maia Sandu, pe când era ministră a Educației, nu avea treabă cu asistența socială.

Din pliantul electoral: Pacienții vor plăti mai mult pentru tratamente. ACUM (PAS-PPDA) și PSRM vor reintroduce plata la medicamente oferite gratuit de către PDM

În programele electorale ale Blocului ACUM și a PSRM sunt incluse angajamente de îmbunătățire a serviciilor în sistemului medical și de micșorare a prețurilor la medicamente. Astfel, unul din cele 5 angajamente incluse în programul electoral al Blocului ACUM, este reducerea cu 25% a cheltuielilor oamenilor pentru medicamente și sporirea accesului la servicii de sănătate calitative”.

În Platforma Electorală a PSRM este menționat că în următorii 4 ani va fi majorat de cel puțin 2 ori volumul finanțării de către stat a medicinei, ceea ce va conduce la majorarea semnificativă a cheltuielilor pentru salarizare, stoparea exodului de cadre, atragerea tinerilor specialiști, efectuarea modernizării instituțiilor medicale”.

Portalul Stopfals.md a solicitat opinia Blocului ACUM referitor la acuzațiile din pliantul electoral al PDM. Într-un răspuns expediat de serviciul de presă se spune că informația este falsă: Toate informațiile prezentate de PD în pliantul denigrator sunt minciuni. E cea mai mizerabilă campanie desfășurată vreodată în Republica Moldova”.

PSRM la fel a respins acuzațiile. Irina Astahova, purtătoarea de cuvânt a PSRM ,a declarat pentru portalul Stopfals.md că asemenea acțiuni ar fi, de fapt, provocări. Este clar că partidul de guvernământ acuză și denigrează oponenții care le pot lua locul. În ultima vreme, lupta s-a întețit, sunt multe provocări, multe acuzații nefondate”.

La rândul său, Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că pliantul aparține democraților. El neagă că informația ar conține denigrări, menționând că în materialul electoral sunt inserate acțiunile PDM. În ceea ce privește realizările PDM, pliantele, publicitatea etc., tot timpul Partidul Democrat a fost transparent și nu a fost folosit nimic în dezinteresul altor concurenți electoral. Dacă sunt indicate aceste lucruri: că s-a majorat pensia, s-a modificat sistemul de salarizare –  pot doar să confirm aceste lucruri. Referitor la programul celorlalți candidați electorali, nu aș vrea să mă expun, nu ține de competența mea. Să vadă ei dacă sunt corecți sau nu…”, a concluzionat Vitalie Gamurari.

Pliantul PDM a fost publicat cu un tiraj de un milion de exemplare

Citește mai departe

Politică

Scrutinul parlamentar din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat neclar, prelungind criza politică

Publicat

pe

De către

Scrutinul parlamentar din Republica Moldova, programat duminică, riscă să aibă un rezultat neclar, care ar putea genera o nouă criză politică de amploare, afectând orientarea ţării spre Uniunea Europeană.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău, situaţie care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate.

„Faptul că socialiştii proruşi sunt pe primul loc cu 49% în unele sondaje nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind că guvernele occidentale au fost afectate de dispute interne, de corupţie şi de scandaluri politice începând din 2009 (…). Cu toate acestea, pentru socialişti nu va fi uşor să formeze guvernul dacă nu obţin o majoritate clară”, comentează Institutul Carnegie Europe.

Preşedintele ţării, Igor Dodon, un politician prorus şi fost lider al Partidului Socialist, le spunea marţi susţinătorilor să se pregătească pentru proteste masive dacă Partidul Democrat vrea să fie la putere.

Compania americană Facebook a anunţat săptămâna trecută că a respins o tentativă de influenţare a alegătorilor din Republica Moldova. „Chiar dacă doar 44% dintre cetăţenii moldoveni cred că scrutinul va fi liber şi corect, nu există riscuri majore privind fraude masive. Liderii Republicii Moldova trebuie să păstreze măcar aparenţa democraţiei, altfel riscă situaţia catastrofală de a nu fi recunoscut rezultatul de către Uniunea Europeană”, subliniază Institutul Carnegie Europe.

„Rezultatul alegerilor riscă să amplifice clivajul din Republica Moldova între forţele prooccidentale şi cele proruse, într-un moment în care preocupările privind corupţia şi starea democraţiei au afectat relaţiile cu Republica Moldova”, notează agenţia de presă Reuters, avertizând că rezultatul scrutinului parlamentar riscă să menţină Republica Moldova în „zona gri” aflată între Occident şi Rusia.

„R.Moldova a devenit o zonă gri, un teritoriu al nimănui situat între Orient şi Occident. Iar elitele aflate acum la putere sunt foarte bucuroase pentru această situaţie, întrucât pot stabili regulile şi nu sunt trase la răspundere nici de Bruxelles, nici de Moscova”, argumentează, potrivit Reuters, analistul Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, cu sediul la Chişinău.

„Alegeri parlamentare în Republica Moldova – O ţară mică în faţa unor decizii majore”, observă postul german Deutschlandfunk. „Salarii, nivelul de trai, corupţie – acestea sunt temele dominante în campania electorală din Republica Moldova. Sondajele de opinie arată că pe primul loc vor fi socialiştii proruşi. Dar aceştia nu prea au parteneri pentru coaliţie de guvernare, iar problemele ţării rămân”, subliniază Deutschlandfunk.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe7 ore în urmă

Doi sirieni au traversat Prutul pe o cameră de tractor

Doi cetăţeni din Siria au încercat să intre ilegal în România, traversând râul Prut pe o cameră de tractor. Cei...

Alegeri9 ore în urmă

Un candidat independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA s-a retras din cursa electorală

Candidatul independent din circumscripția nr. 51 Canada, SUA Petru Neaga s-a retras din cursa electorală. Acesta a anunțat într-un mesaj...

Politică10 ore în urmă

StopFals: Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți

În ultima săptămână de campanie electorală este distribuit un pliant al Partidului Democrat din Moldova (PDM), în care sunt prezentate...

Social13 ore în urmă

Protest inedit la Chișinău. Zeci de oameni au adus în PMAN încălțămintea rudelor plecate în străinătate

Un protest inedit a avut loc sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale. Protestul a fost unul pașnic și mut, unde...

Social14 ore în urmă

În drum spre Nisporeni, membrii OccupyGuguță, opriți de poliție. Li se cer acte pentru tobe// VIDEO

Membrii comunității OccupyGuguță au fost opriți astăzi de poliție, în timp ce aceștia se deplasau spre Nisporeni. Inspectorii de patrulare...

Social15 ore în urmă

Agenția Servicii Publice va activa în ziua alegerilor parlamentare

Agenția Servicii Publice a precizat că duminică, 24 februarie, în ziua alegerilor parlamentare va activa conform unui program special de...

Social15 ore în urmă

Două străzi din Chișinău au fost iluminate. Costul proiectului este de 1,7 milioane lei

Primăria capitalei a lansat proiectul privind iluminatul public pe str. Ciuflea și Viaduct. Lucrările au fost executate pe parcursul lunii...

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO zi în urmă

Candidatul Partidului Liberal în circumscripția nr. 16, Ungheni s-a retras din cursa electorală

Alexandru Brînză, candidatul Partidului Liberal în Circumscripția nr. 16 Ungheni s-a retras din cursa electorală pentru un fotoliu în Parlament,...

AlegeriO zi în urmă

Alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați de CEC

CEC a anunțat că alegerile din 24 februarie vor fi monitorizate de 4188 de observatori acreditați. Aceasta după ce Comisia...

AlegeriO zi în urmă

Promo-LEX nu va prezenta în ziua alegerilor rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului

Asociaţia Promo-LEX nu va prezenta în ziua de 24 februarie rapoartele cu privire la desfăşurarea alegerilor, aşa cum o făcea...

Alegeri2 zile în urmă

Doi funcționari electorali din Anenii Noi, reținuți de către separatiștii transnistreni. Ce a decis CEC

Doi funcționari electorali din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau aceștia au fost reținuți ieri seara de...

Alegeri2 zile în urmă

PSRM a solicitat respectarea secretului votului cetăţenilor

PSRM a lansat astăzi un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să elaboreze o circulară prin care să fie...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu și Andrei Năstase: „Există suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți cu mercur”// VIDEO

Co-președinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că există suspiciuni rezonabile că ar fi fost...

Alegeri3 zile în urmă

Candidații Blocului ACUM au semnat un angajament că nu vor face alianță cu PDM, PSRM, Partidul ȘOR și Partidul Nostru// VIDEO

Candidații blocului ACUM la funcția de deputat în Parlament au semnat astăzi un angajament față de cetățeni prin care se...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com