Salata de pătrunjel – aromată și acrișoară

Hai noroc! Azi vă invit la una din cinele noastre de familie, care chiar s-a gătit din ce-a trimis Bojica – dintr-un dor mare de plăcintele bunicii Alexandra. Și pentru că plăcintele au nevoie de o duminică pentru a fi gătite în voie, în timpul săptămânii, când nu am timp și nici mare chef să stau prea mult în bucătărie, cumpărăm brânză, ierburi, niște pită și improvizăm, în doi timpi și trei mișcări, un fel de două feluri care să ne stingă dorul de plăcinte. La așa o mâncare, o salată proaspătă niciodată nu lipsește pe masa noastră. Exact la salata asta mă voi opri azi. 

Cu siguranță ai auzit de Tabbouleh, salata tradițională libaneză cu bulgur sau cușcuș și pătrunjel. Ei bine, am avut o dată ocazia să gust într-un local din Chișinău o salată de pătrunjel foarte asemănătoare cu Tabbouleh, doar că fără bulgur. În schimb, pătrunjel și zeamă de lămâie avea din belșug. Mi-a plăcut la gust și m-am întrebat: hm, dar noi de ce nu avem în cultura noastră culinară o salată din ierburi locale precum menta, măcrișul, pătrunjelul, mărarul? Am mâncat atunci o salată mare de pătrunjel, dar mă simțeam ușoară și, în plus, știam că stomacul era plin, dar kile în plus nu adaugă. De atunci, salata de pătrunjel se gătește mai mereu în casa noastră. Hai să vedeți și voi cât de simplu, dar și gustoasă poate fi o salată obișnuită de pătrunjel. Secretul ei  – mult pătrunjel proaspăt și multă zeamă de lămâie.

Ingrediente:

2 legături mari de pătrunjel

1 lămâie

2 roșii

1 castravete mare sau 2-3 mici

1 ceapă roșie

ulei, sare și piper

Etape:

  1. Spală bine pătrunjelul și toacă-l mărunt, dar să nu arunci tijele la gunoi. E păcat să se prăpădească bunătate de tije, care apropo au mai multă aromă decât frunzele. Te rog să nu arunci niciodată tijele. Toacă-le mărunt și congelează-le cu puțină apă în containerele pentru gheață, pentru a le folosi la supe și tocane. 
  2. Stoarce peste pătrunjel toată zeama din lămâie. 
  3. Roșiile, castraveții și ceapa roșie trebuie tăiate cuburi.
  4. Adaugă ulei, sare și piper și gustă. Dacă salata nu e suficient de acrișoară, mai stoarce zeamă de lămâie. Anume aciditatea lămâiei combinată cu aroma proaspătă și textura pătrunjelului te va face să îndrăgești această salată și să o adopți în meniul familiei. 

Și pe final, hai să ne oprim puțin la pătrunjel. Știai că vine dintr-o familie cu țelina, morcovii și chimenul? Tare bună familie de legume, de treabă, necesare pentru sănătate. Chiar și numele de „pătrunjel” provine dintr-un cuvânt grecesc, care înseamnă țelină. Dacă ți s-a întâmplat să mănânci ceva usturoiat și apoi trebuie să mergi la o întâlnire, mestecă câteva fire de pătrunjel – te va scăpa de respirație urât mirositoare.

Uleiul de pătrunjel este anti-inflamator, anti-fungic și omoară bacteriile. Nu în zadar pătrunjelul face bine la sistemul imunitar, fiind considerat un antibiotic natural, un bun detoxificant și fortifică extraordinar de bine rădăcina părului. 

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.