Plăcintă foioasă cu ierburi de primăvară

Hai noroc! Din nou e joi și azi Bojica ne amintește că e primăvară după geam, chiar și cu toate cojoacele scuturate ale Odochiei. Iar asta înseamnă că tejghelele de la piață sunt pline cu ierburi de sezon. Anume din ele azi vom găti o rețetă, care parcă nu promite nimic la prima vedere. Dar asta până o încerci. Îți recomand să o pui în meniul din weekend. O vei adora! Și când o vei devora, să te gândești te rog la cei ca mine, care nu prea au de unde găsi acum măcriș sau leuștean.

Această bunătate de plăcintă aromată am gătit-o prima dată la emisiunea Sare și Piper. Țin minte și acum cât de gustoasă mi s-a părut combinația de ierburi aromate și legume. Niciodată nu aș fi spus că măcrișul și leușteanul pot face un mariaj atât de bun într-o plăcintă. Pentru mine această combinație de arome reprezintă definiția buchetului basarabean, venit din grădină, proaspăt și atât de drag sufletului meu.

Ingrediente:

1/2 varză

1 ceapă

1 morcov

2 căței usturoi

100 g măcriș

o legătură leuștean

o legătură pătrunjel

1 ardei gras

ulei

sare și piper

aluat foietaj congelat

Etape:

  1. Scoate aluatul de la congelator și lasă-l puțin să se dezghețe. 
  2. Taie aluatul în jumătate şi întinde ambele părți pe o suprafață uscată. 
  3. Toacă legumele şi verdeața și sotează timp de 4 minute. 
  4. Întinde prima jumătate de aluat pe tava de copt şi repartizează umplutura uniform deasupra. 
  5. Fă câteva tăieturi sub formă de floare pe cealaltă jumătate de aluat şi acoperă cu ea  foaia de aluat cu legumele. 
  6. Cu ajutorul unei furculițe lipește bine marginile celor două foi de aluat. Cu ajutorul unei perii, unge aluatul deasupra cu un ou bătut şi pune-l în cuptorul încins la 200 grade timp de 35 minute.

Vreau să te încurajez să profiți la maxim de verdețurile proaspete ale primăverii, trimise cu atâta drag de Bojica. Exact aceeași combinație de legume și ierburi poate deveni baza unei salate, abundent stropită cu suc de lămâie, ulei, puțin muștar și niște miez prăjit de floarea soarelui sau dovleac. Și nu uita, prea multă verdeață proaspătă nu există. Îți umple destul de bine stomacul, scăpându-te de sentimentul de foame, și conțin atâtea beneficii pentru sănătate, de la Vitamina C și până la fibre super necesare. Așa că dă-i foială acum, cât e sezonul!

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.