De Liuba Calaraș/ Chisinau / Moldova.ORG/ — Astăzi, 21 februarie 2011, în incinta Universității Libere Internaționale din Moldova, Ambasadorul Federației Ruse, Valerii Kuzmin, a ținut o lecție publică studenților. Timp de 2 ore dumnealui a vorbit de relațiile Rusiei cu NATO, UE și Republica Moldova, tematica lecției fiind ”Prioritățile externe ale Federației Ruse în perioada contemporană”. Din relatările Ambasadorului rus reiese că, NATO nu reprezintă nici un pericol pentru Federașia Rusă, deși aparține Pentagonului. Pe când în cazul Uniunii Europene, Rusia este partenerul strategic al acesteia, politica lor bazându-se pe negocieri și tratate. Această relație de ”parteneriat” este încă dinainte ca Republica Moldova să-și propună să adere la UE.
La întrebarea, dacă are Moldova șanse să se integreze în UE, Kuzmin a răspuns: ”Pot să declar în calitate de ambasador că, încă nu există perspective ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană”. Aceasta fiind una din puținele situatii în care oficialul rus a răspuns atât de prompt și sigur. ”Desigur că, Uniunea Europeană vrea să vadă în Moldova o piață de desfacere în care să investească, dar nu și-o dorește în UE”, a mai adăugat diplomatul.
”Prea multe interese comune are Rusia și Republica Moldova. Repet, dorința Moldovei de a adera la UE nu va influența nici un tip de relații! ” Pe parcursul celor 2 ore de curs, Excelența sa, s-a arătat destul de pesimist într-o posibilă relație mai apropiată dintre UE și RM, deoarece toată atenția și optimismul său erau concentrate mai mult pe tangența Rusia și Moldova. Pentru Ambasador, Moldova și Rusia sunt două țări cu un trecut, un prezent și un viitor comun, de parcă am vorbi aceeași limbă, am avea aceleași interese și viziuni. De parcă am fi o regiune a ”Federației Ruse”, cum îi plăcea dumnealui să-i zică, dar când veni vorba de Transnistria, deja suntem două țări cu alte scopuri și probleme. Doar când vine vorba de datoriile Transnistriei, Republica Moldova își recapătă statutul de țară independentă.
Dacă anterior, Valerii Kuzmin declara că Moldova trebuie să îndeplinească niște condiții pentru a soluționa cât mai rapid și eficient problema forțelor militare și a armamentului de pe teritoriul Transnistriei. Astăzi, acesta a dat dovadă, încă o dată, de diplomația cu care sunt înzestrați în exces rușii și a afirmat că, pentru a scoate muniția de pe teritoriul Transnistriei, Moldova nu trebuie să îndeplinească nici o condiție, deoarece Rusia este cea care s-a angajat să o facă, dar pentru început încă, nu sunt condiții pentru retragere. ”Și în plus, chiar de există această muniție, ea nu reprezintă nici un pericol”, atât pentru moldovenii de pe malul drept al Nistrului, cât și de pe malul stâng, a menționat ambasadorul rus. Deși nu reprezintă nici un pericol pentru moldoveni, atunci când vor fi create aceste condiții de retragere a armamentului?! Sau păstrarea lui pe teritoriu menține ”fructuoasa colaborare” dintre ambele țări?
Pe tot parcursul celor 2 ore, diplomatul rus a fost mai mult preocupat să vorbească de buna relație dintre Rusia și Uniunea Europeană, de șansele iluzorice ale Moldovei de a se integra în UE, și de problema transnistriană care când nu este, când este și a rușilor, în dependență de context. La întrebarea dacă are ceva de spus referitor la amplasarea Monumentului Libertății în fața Parlamentului, dumnealui a răspuns: ”Anumite partide politice cred că prin plasarea „pietrei” vor scoate la iveală adevărul din istorie.” Dar care să fie adevărul istoric? Care este istoria noastră? Poate de-acum nici nu mai avem propria istorie, și atunci ce facem cu cea de pînă-n anii 1940?!