Rusia respinge Romania la Nistru

Moscova a reactionat vehement dupa ce Chisinaul a cerut implicarea Romaniei in negocierile cu Transnistria * Separatistii de la Tiraspol au cerut Moscovei mai multi militari rusi in regiune

Transnistria cere Moscovei sa sporeasca numarul militarilor din contingentul rusesc prezent in regiune, informeaza ziarul Russia Journal. Generalul Oleg Gudimo, ministrul-adjunct al Securitatii din Administratia separatista de la Tiraspol, a afirmat ca este nevoie de intarirea fotelor de mentinere a pacii din Transnistria pentru prevenirea escaladarii unui conflict in regiune. "Un astfel de gest ar fi un raspuns adecvat din partea Rusiei fata de inrautatirea situatiei din zona, In prezent, doar 300 de militari rusi actioneaza in Transnistria, chiar daca angajamentele anterioare permiteau un numar mai mare", comenteaza Russia Journal.

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a afirmat ca Transnistria incearca in mod deliberat escaladarea violentelor in regiune, ca motivatie pentru cererea de trupe rusesti in provincia separatista. In Transnistria sunt prezenti cateva sute de militari rusi si o cantitate uriasa de armament rusesc, pe care Moscova trebuia sa le retraga de mai multi ani, conform angajamentelor internationale semnate de Rusia.

Pe de alta parte, presedintele moldovean s-a pronuntat miercuri pentru implicarea Romaniei in negocierile privind solutionarea problemei transnistrene, alaturi de OSCE, Ucraina si Rusia, actuali mediatori in reglementarea situatiei din stanga Nistrului, informeaza Rompres. "De ce nu tara vecina a noastra, Romania, care este deja in apropierea aderarii la Uniunea Europeana, sa nu fie si ea introdusa in componenta acelora care duc tratative?", s-a intrebat Vladimir Voronin retoric intr-un interviu pentru Europa Libera. In ceea ce priveste relatiile Romaniei cu Moscova, presedintele moldovean le-a apreciat ca bune, singura divergenta fiind modalitatea de rezolvare a conflictului transnistrean, ceea ce, potrivit afirmatiilor liderului de la Chisinau, a determinat si obligat Moldova sa se apropie de Uniunea Europeana. "Este clar ca intr-o asa situatie suntem pur si simplu nevoiti, suntem obligati, pentru ca problema reintegrarii este cea mai importanta si cea mai mare problema strategica a tarii noastre, suntem pur si simplu nevoiti si obligati sa cautam solutionarea problemei acesteia cu asistenta Uniunii Europene, a altor tari din Europa", a declarat Voronin.

Rusia se tot gandeste la federalizare

Pe fondul declaratiei presedintelui moldovean potrivit caruia Romania ar trebui sa ia parte la negocierile privind Transnistria, ministrul adjunct de externe din Federatia Rusa, Valeri Loscinin, a afirmat ca actualul format pentagonal de negocieri in problema transnistreana – Chisinau, Tiraspol, OSCE, Rusia si Ucraina – poate fi modificat numai cu acordul tuturor partilor, inclusiv al Trasnistriei. Practic, prin aceasta declaratie Rusia a semnalat ca nu doreste ca Romania sa participe la aceste negocieri. In viziunea diplomatului de la Moscova, reglementarea problemei transnistrene ar putea fi posibila in cazul in care Chisinaul va propune un proiect convenabil pentru Transnistria, lasand sa se inteleaga ca "Memorandumul Kozak" privind federalizarea Republicii Moldova, propus de Moscova la sfarsitul anului 2003, dar respins de Chisinau, ar putea fi inca o solutie pentru rezolvarea conflictului din stanga Nistrului. "Transnistria afirma ca este de acord cu o astfel de solutie. Ramane de vazut cum va proceda Moldova", a mai afirmat Valeri Loscinin.

Deputati rusi in misiune la Nistru

In Transnistria activeaza un grup de deputati ai Dumei de Stat a Federatiei Ruse, care a sosit in regiune pentru a monitoriza situatia creata in urma acuzatiilor reciproce ale Chisinaului si Tiraspolului de pergatire a unei confruntari armate, transmite agentia moldoveneasca Interlic. Din delegatie fac parte reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare ruse. Vizita deputatilor a fost coordonata de presedintele Dumei de Stat, Boris Grizlov, iar rezultatul deplasarii in zona de securitate si a intrevederii cu conducerea orasului Tighina urmeaza sa fie prezentat in raport. Viktor Alksnis, seful delegatiei, a declarat la Tiraspol ca Rusia trebuie sa ocupe o pozitie mai ferma si sa ceara Moldovei respectarea prevederilor acordurilor semnate anterior, de exemplu a Memorandumului din 1997, care garanteaza Trasnistriei libertatea activitatii comerciale externe. Totodata, Alksnis considera ca Rusia trebuie sa aplice in Transnistria aceeasi strategie de acordare a cetateniei ruse ca in Abhazia, unde majoritatea populatiei a obtinut documentele necesare intr-o perioada scurta de timp. Deputatul rus considera ca Trasnistria ar putea fi recunoscuta ca stat pe parcursul urmatorilor ani.

George COMAN

Ruxandra SANDRU
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.