Relaţiile ruso-georgiene în privinţa gazului încep să se dezvolte după scenariul ucrainean din 2005. Rusia recurge la pârghiile economice pentru a-şi sprijini interesele în Georgia, dublând preţul gazului şi prevenind, cum a făcut şi cu Kievul, că 230 de dolari pentru o mie de metri cubi nu este o limită. Drept răspuns, Georgia anunţă intenţia de a folosi dreptul de veto contra aderării Rusiei la OMC.
Preţ politic
Experţii, citaţi de publicaţia „Gazeta”, afirmă că preţul definitiv la gaz va depinde de evoluţia conflictului politic între cele două state. Pe de altă parte, analiştii apreciază că exemplul ucrainean permite Georgiei să spere la un preţ de 130 de dolari. Acum, Georgia cumpără gaz rusesc cu 110 dolari pentru 1.000 mc. Anul trecut, Gazprom a livrat 1,4 miliarde de mc.
"Pentru Georgia, un preţ la nivelul de 230 de dolari va avea consecinţe fatale. O creştere atât de bruscă ar provoca o accelerare a urcării preţurilor la celelalte resurse energetice şi va duce la mărirea inflaţiei", declară fostul consilier economic al preşedintelui georgian, Guia Huhaşvili.
Speranţe legate de vecini
Tbilisi speră ca, până în 2009, cu ajutorul vecinilor, să ducă partea rusă din importurile energetice la 50%. Au fost deja angajate negocieri pentru livrări în acest sens. Georgia a obţinut acordul de a primi o parte din gazul azer transportat spre Turcia prin conducta Baku-Tbilisi-Erzerum (gazoduct din Caucazul de Sud care trebuie dat în folosinţă în acest an). "A fost stabilit un acord de a livra Georgiei 1,2 miliarde de mc de gaz azer (în locul celor 60 de milioane convenite anterior), adică 60% din cantitatea de care are nevoie Georgia", a arătat ministrul georgian al Energiei, Nika Guilauri. Cu toate acestea, el nu a dezvăluit preţul de livrare şi nu a arătat că, înainte ca gazoductul să atingă debitul normal, Georgia nu va putea primi prin acest "canal" mai mult de 200-300 milioane mc pe an.
"Principalul furnizor de gaz pentru Georgia va rămâne totuşi Rusia. Desigur, vom contacta Kazahstanul, Iranul şi Azerbaidjanul, dar în aceste două ultime state, situaţia politică nu este suficient de calmă, în vreme ce Tbilisi are nevoie de livrări stabile, care pot fi asigurate de Rusia. Altfel spus, jocul politic va continua", crede Huhaşvili. // Flux